Studentombudene på Vestlandet lekser opp for Trine Skei Grande om hva et studentombud er, etter at hun uttalte i Khrono at hun ikke ønsker flere studentombud. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Kritikk av Skei Grandes holdning til studentombud

«Det er min fordømte plikt å være studentenes ombud», sa Trine Skei Grande, som ikke ønsker seg flere studentombud. Studentombudene på Vestlandet ber venstrelederen om å holde seg til politikken.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjære Trine Skei Grande. Det er fint at du vil være studentenes ombud. Du må gjerne prøve, men vi vil heller at du skal drive med politikk.

Dessverre har du noe sviktende kunnskap om hva et ombud er for noe. Det er ikke nødvendigvis din feil. Mange relaterer ombud til sivilombudsmannen. Det er kanskje fordi det er den mest synlige ordningen. Men det er en helt forskjellig funksjon fra den vi har i høyere utdanning.

Ombudene i høyere utdanning er på ingen måte til for de uten stemmerett. Alle studentene på våre institusjoner, og på alle de ti institusjonene med studentombud, har stemmerett. De fleste av dem vil forhåpentligvis bruke den på, og frem mot, 11. september.

Ei heller er det noen politiker som har vist til at noe som helst er «ombudenes jobb». Trolig fordi jobben vår ikke er å være politikere. Vi lager ikke rettigheter og vi har ingen beslutningsmyndighet. Vi gjør ingen andre sin jobb. 

Vi ser til at det du vedtar på Stortinget blir fulgt opp når studenten som borger og rettighetshaver møter institusjonen som forvaltningsorgan og myndighetsutøver. Det er en jobb du ikke kan gjøre som politiker. Men du er hjertelig velkommen til å bistå.

Ombudene i høyere utdanning har flere hundre henvendelser og saker hver og én hvert år. Ingen stortingspolitiker kan oppriktig mene at hun eller han kan ta på seg dette arbeidet i tillegg til å sitte på tinget. 

Du er selvsagt hjertelig velkommen til å sette deg ned med studenten som føler seg dårlig behandlet av foreleser. Du må gjerne snakke med sensoren som konstant gir for dårlig begrunnelse. Du kan godt prøve å ta deg av en som blir seksuelt trakassert, og ikke tør snakke med andre ansatte om det. Men vær snill å respekter at du ikke klarer det alene.

Du snakker forøvrig om seksuell trakassering og hvor viktig det er at vi lærer av andre land. Du viser selv til USA. Et land hvor studentombudene jobber mye med nettopp seksuell trakassering. De har gjort det i flere tiår.

Dere politikere ikke er en erstatning for dyktige ombud. 

Sindre R. Dueland, Sigbjørn Råsberg og Sylvi Leirvaag

Fine ord om hvor viktig det er å kjempe mot seksuell trakassering fungerer lite om du ikke ser verdien i ett av tilbudene som faktisk hjelper. Vi er der for studentene i dag. Så må dere som politikere gjerne utrede nye lavterskeltilbud for morgendagen.

Når du snakker om ombud hadde det vært fint om du visste litt mer om hva et ombud er. Vi er ikke politikere og vi er ikke myndighetsutøvere. Vi gir støtte og råd. Vi hjelper både de flinkeste og de svakeste studentene. Som ombud er vi der når en student føler seg trakassert.

Ombudenes viktigste egenskap er å være fri og uavhengig. Vi fyller vakuumet mellom politikk og forvaltning med gode råd. Vi gir støtte til studenter som ikke lenger stoler på institusjonen. Ikke minst bidrar vi til at institusjonene forbedrer seg innenfor rammen av lover som du vedtar.

Som ombud er vi ikke en erstatning for dyktige politikere. På samme måte som dere politikere ikke er en erstatning for dyktige ombud. 

Det er veldig flott at du vil være studentenes ombud. Du må gjerne prøve. I første omgang er du invitert til studentombudskonferansen i Bergen, 3. oktober. Der skal vi blant annet snakke om forskjellige typer ombud. Du er hjertelig velkommen til å bli med på det.

Les også: Khronos intervju med Trine Skei Grande

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS