Gaza

Varsler studentstreik for å stoppe samarbeid med israelske universiteter

Studentgruppen Studenter for Palestina oppfordrer studenter til å droppe forelesninger på fredag.

Demonstrasjon med palestinske flagg.
Studenter over hele landet varsler streik på fredag. Bildet er fra en tidligere demonstrasjon i nærheten av NTNU med palestinske flagg. Demonstrantene reagerte på at NTNU ikke boikottet israelske universiteter.
Publisert

Over hele landet vil studenter fredag gå til streik for å få universiteter og høgskoler til å kutte sine forbindelser med Israel.

Bakgrunnen er krigen i Gaza.

Det er bekreftet demonstrasjoner og streik ved NTNU, Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB), Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og UiT Norges arktiske universitet, opplyser studengruppen Studenter for Palestina.

Vil stoppe samarbeid

— Mange vet ikke at det er ganske stort samarbeid mellom norske universitet og israelske universitet, og norske universitet og norsk våpenindustri. Vi får alltid samme responsen: Jeg visste ikke om at det var såpass utstrakt samarbeid. Stort sett alle vi snakker med er negative til det, sier Magnus Barka Hjelle til Khrono.

Han er leder for Studenter for Palestina Trondheim.

— Målet er å få norske universiteter og høgskoler til å stoppe samarbeidet. Vi kommer til å fortsette med lignende aksjoner så lenge dette holder på, sier Magnus Barka Hjelle til Khrono. 

Studentgruppen forventer stort oppmøte fredag. Fram mot streiken har de stått på stand på campus og informert studenter om samarbeid mellom NTNU og Israel. Hjelle sier at studentene, når de først får vite om omfanget på samarbeidet, er negative til det.

På NTNU ber arrangøren studentene droppe alle forelesninger som starter klokka 12 og heller delta i demonstrasjon. 

Hjelle sier det er mange høgskoler og universiteter som har utvekslingsavtaler med israelske universiteter, noe som bidrar til utvikling av teknologi både for sivil og militær sektor. I tillegg nevner han at både NTNU og USN har særegne avtaler med våpenprodusenten Kongsberg Gruppen.

Kritikk blir straffet

I Bergen forteller Ahmed Omar, som er leder for studentgruppen Aktivister for Palestina, at de oppfordrer studenter til å stanse all studierelatert aktivitet hele fredagen. 

— Når vi fortsetter samarbeid, så legitimerer vi og gir moralsk støtte til det de gjør. Vi burde også slutte å samarbeide med andre land som bryter menneskerettigheter, sier Omar. 

Han påpeker også at israelske studenter og professorer som uttaler seg negativt om Israel straffes. Da kan det være vanskelig å fortsette sin utdannelse. I Gaza har det nå vært flere angrep mot universiteter, og det påstås at alle bygg for høyere utdanning i Gaza har blitt angrepet i varierende grad.

Det gjelder Al Israa-universitetet i Gaza, som ble totalt jevnet med jorden i midten av januar. Ifølge Times Higher Education har minst 94 professorer i Gaza blitt drept siden Hamas-angrepet 7. oktober. 

Powered by Labrador CMS