Debatt ● Nicolas Gibney
Vi trenger (fortsatt) en nasjonal portal for doktorgradskurs
Det er lett gjennomførbart, ikke kontroversielt, og med potensial til å skape en stor forbedring i livet til stipendiatene. Men det er fortsatt ikke iverksatt. Klarer vi å få det til i 2024?
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
I 2021 hadde jeg vunnet tilliten til stipendiatorganisasjoner som tilhører Stipendiatorganisasjonene i Norge (SiN) og ble valgt til SiNs leder. Gjennom året gjorde jeg mitt beste for å løfte frem stipendiatenes problemer og jobbet for å gjøre livet deres litt enklere eller litt mer behagelig. Jeg hadde mye å jobbe med som var veldig tungt: større problemer som trakassering og mobbing, forskningstyveri og veiledningsvanskeligheter.
Men det var ett enkelt tiltak som, ifølge de jeg snakket med, lett kunne gjennomføres, ikke var kontroversielt, og hadde potensial til å skape en stor forbedring i livet til stipendiatene.
Derfor skrev jeg kronikken «Vi trenger en nasjonal portal for doktorgradskurs», som ble publisert her på Khrono den 27. oktober 2022. Tanken er enkel: alle ph.d.-emner hentes ut fra det studieadministrative systemet ved alle norske læresteder og publiseres i en nasjonal portal for doktorgradskurs på utdanning.no. Enkelt for ph.d.-kandidater å finne kurs, og enkelt for kurstilbydere å finne ph.d.-kandidater.
I 2023 trakk jeg meg fra lederrollen i SiN for å fokusere på min egen forskning og avhandling. Jeg hadde stor tillit til den nye lederen, Ole Kristian Dyskeland, som lovet å jobbe for kursportalen i sin lederperiode. Men Ole Kristian kom dessverre ikke noe lengre enn meg.
Enkelt for ph.d.-kandidater å finne kurs, og enkelt for kurstilbydere å finne ph.d.-kandidater.
Nicolas Gibney
De siste 14 månedene har det ikke vært noen fremgang med kursportalen. Jeg sitter her i 2024, SiN har valgt ny leder igjen, og vi trenger fortsatt en nasjonal portal for doktorgradskurs.
Jeg skrev mye i 2022 om portalen: det gjøres allerede i Danmark, så det må være mulig her også. Universiteter og høyskoler har allerede god oversikt over kursene de tilbyr, så det er ikke noe problem der. Dette bør være en lavthengende frukt for sektoren. Dersom ingenting gjøres forblir situasjonen som nå: stipendiater ved norske universiteter og høyskoler må gjøre det krevende arbeidet med å søke gjennom hundrevis av kurskataloger for å finne kurs i Norge, mens de bare trenger én portal hvis de søker kurs i Danmark.
Mange interessante og verdifulle ph.d.-kurs i Norge er underbesøkt, ikke bare av stipendiater i Norge, men også av internasjonale stipendiater. Hvorfor skulle en stipendiat i for eksempel Sverige velge å søke gjennom kurskatalogene til hver enkelt handelshøyskole i Norge når det er så mye enklere å bare søke på phdcourses.dk og finne en komplett oversikt over alle relevante kurs som tilbys av hvert universitet og høyskole i Danmark?
På SiNs overleveringsmøte i 2023 oppfordret Ole og jeg Ingvild til å samarbeide tett med UHR, UiO og alle andre interesserte for å gjøre den nasjonale portalen til en realitet i 2024. Vi vet at stipendiatforeninger ved flere læresteder i Norge har tatt ønsket om en nasjonal portal for doktorgradskurs opp i møter med sine rektorater.
Etter et år fullt av nyhetsartikler om trakassering av ph.d.-er og andre negative saker, vil en slik portal være et viktig skritt mot å skape positiv endring for stipendiater og postdoktorer i Norge. Det ville være et godt tegn på at universiteter, UHR og andre bryr seg om stipendiatenes velvære og verdsetter utdanning og forskerutdanning.
Vi forstår nå at det er testing på gang, og det er gledelig. Vi håper og oppfordrer nå alle aktører til å følge opp slik at den nasjonale portalen for doktorgradskurs endelig kan bli en realitet!
Selv om opprettelsen av en ph.d.-kursportal har vist seg å være vanskelig for både Ole og meg selv, håper vi alle tre likevel at det nå er i ferd med å lages en god, landsdekkende kursportal i Norge.
Nicolas Gibney var leder av SiN i 2022. Ole Kristian Dyskeland (leder i 2023) og Ingvild Bergom Lunde (dagens leder, i 2024) stiller seg også bak innholdet i denne kronikken.
Nyeste artikler
«Prosessane er lukka, og ein får ei katastrofekjensle»
Mange positive utviklingstrekk i den norske universitets- og høyskolesektoren
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk