Statsråd Iselin Nybø og Håkon Glørstad foran Osebergskipet. Foto: Eva Tønnessen

Vikingskipene får 35 millioner

Statsbudsjettet. På en pressekonferanse mandag kunne Iselin Nybø og Trine Skei Grande fortelle at arbeidet med å bygge nytt vikingtidsmuseum får startbevilgningen de har ventet så lenge på.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bygdøy (Khrono): Både rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen, og direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum, strålte fra øre til øre på Bygdøy mandag.

Fakta

Vikingtidsmuseet

Får 35 millioner i oppstartsbevilgning på statsbudsjettet for 2020.

Totalt er byggeprosjektet forventet å koste inntil 2 milliarder kroner.

Vikingtidsmuseet på Bygdøy er en del av Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. I museet finnes gravfunnene fra Tune, Gokstad, Oseberg og Borre.

Det viktigste målet med et nytt museum er å sikre tilgang til kulturhistorisk kunnskap og forståelse av vikingtiden, økt sikkerhet for vikingtidssamlingen og gi bedre arbeidsforhold for de ansatte.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Venstre-statsrådene Trine Skei Grande og Iselin Nybø kunne fortelle at de endelig får oppstartsbevilgningen de har ventet så lenge på.

— Osebergskipet er et unikt eksempel på vår vikingskatt. Vi har et ansvar. Museet er dimensjonert for 40.000, men det kommer 500.000 besøkende. Skipet tåler ikke dette. Mange har jobbet hardt for at denne dagen skulle komme. Regjeringen gir klarsignal og 35 millioner for å gå i gang med bygging av nytt vikingtidsmuseum.

Jeg må også få si tusen, tusen takk til de to statsrådene som står her sammen med oss. Jeg vet de har slåss hardt for å få dette til. Dette er en merkedag.

Svein Stølen

Svein Stølen: — Denne dagen har vi ventet på en stund

Det var mange glade fjes å se på Bygdøy inne ved Osebergskipet mandag. Et av dem rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen. 2. september er også 208 års-bursdagen for UiO.

— Dette er en dag vi har ventet på en stund, den beste bursdagsgaven vi kunne fått, men dette handler om noe mye større enn UiO, understreket Stølen, og fortsatte:

— Dette er en arv vi eier sammen og som vi på UiO har forvaltningsansvaret for.

— Jeg må også få si tusen, tusen takk til de to statsrådene som står her sammen med oss. Jeg vet de har slåss hardt for å få dette til. Dette er en merkedag.

Stølen fortalte at han hadde hatt BBC på besøk rett før jul, og han hadde da sagt at dette var en Norges-arv, men reporteren hadde protestert:

— Hei, nei, dette er en verdensarv. Og det er jo helt riktig, sa Stølen.

En sprudlende glad museumsdirektør Håkon Glørstad. Foto: Eva Tønnessen

Svært glad direktør

Håkon Glørstad er direktør ved Kulturhistorisk museum, og deriblant altså ansvarlig for Vikingtidsmuseet.

— Jeg er nok ikke bare universitetets, men også Norges gladeste mann akkurat nå. Tenk at jeg skulle få oppleve denne dagen, startet Gløstad. Og så hadde han godord til ansvarlig statsråd Iselin Nybø.

— Nybø har tatt eierskap til denne saken fra dag en. Hun har ikke gitt opp, og hun viste tidlig sitt ambisjonsnivå for saken, tusen takk, sa Glørstad.

Letta Skei Grande

Viktingidsmuseet hører inn under universitetet og dermed minister for høyere utdanning og forskning, Iselin Nybø. Men kulturminister Trine Skei Grande var også til stede på dagens pressekonferanse, og fikk godord fra UiO-rektor Stølen på veien.

Selv sier Skei Grande at det er en stor lettelse å ha startbevilgningen på plass.

— Da vi gikk inn i regjeringen for halvannet år siden startet vi arbeidet med å få denne saken på plass. Dette er en verdensarv og et stort ansvar vi må ta ordentlig vare på. Vi lever i en tid der flere og flere blir opptatt av denne historiske epoken også, trakk Skei Grande fram.

Byggeprosjektet omfatter nybygg, sikring av vikingskipene og tilhørende gjenstander. Det innebærer også rehabilitering av det eksisterende vikingskipshuset og et utendørsanlegg.

Totalt er byggeprosjektet forventet å koste inntil 2 milliarder kroner.

— Høyt på agendaen fra starten av

Iselin Nybø trekker fram overfor Khrono at Viktingtidsmuseet har stått høyt oppe på hennes dagsorden lenge.

— Ikke så lenge etter at jeg begynte som statsråd var jeg på besøk her på Bygdøy. Museumsdirektør Glørstad og UiO-rektor Stølen har holdt meg oppdatert hele veien på situasjonen, forteller Nybø.

Det har jo vært litt spekulasjoner rundt kampen mellom NTNU-campus og Ocean Space kontra UiO og dette museet. Du har måttet slåss litt for denne bevilgningen?

— Alle budsjettforhandlinger en kamp, men når det er sagt: Denne belsutningen stiller hele regjeringen seg bak. Det er en helt utrolig skatt vi har, og det er et stort ansvar å ta vare på den for hele verden. Her er det ikke snakk om nytt bygg eller bevaring, vi må ha et nytt bygg for å få tatt vare på denne unike skatten, og nå går arbeidet for alvor i gang, sier Nybø.

Svein Stølen og Iselin Nybø skåler i champagnebrus foran Osebergskipet. Foto: Eva Tønnessen

Stølen: — Bra dag for hele Norge

UiO-rektor Svein Stølen gjentar overfor Khrono i etterkant av pressekonferansen at dette er en bra dag, ikke bare for UiO, men for hele Norge.

— Dette er en verdensarv og vi er uendelig lettet over at vi nå kan komme i gang å få bygd nytt museum og dermed få tatt ordentlig vare på denne helt unike skatten, sier Stølen.

— 35 millioner er en liten dråpe i forhold til prislappen på 2 milliarder?

— Nå har vi fått den viktigste startbevilgningen. Da vil resten av de nødvendige midlene komme til etterhvert. Nå gleder vi oss til åpningen i 2025, sier en strålende fornøyd Stølen.

Glade ordførerkandidater

Oslos politiske opposisjon var også godt representert på dagens pressekonferanse.

— Det er utrolig viktig å få på plass et nytt museum for å sikre tilgang til kulturhistorisk kunnskap og forståelse av vikingtiden, i tillegg til at vi kan ta bedre vare på vikingsamlingen, sa ordførerkandidat Saida Begum (H).

— Jeg er utrolig glad for at regjeringen så raskt har sørget for at vi nå kan få vikingskipene trygt inn i et nytt og sikkert byggverk, og jeg gleder meg til spaden blir satt i jorden, sier andrekandidat for Oslo FrP, Camilla Wilhelmsen.

— Dette er en gledens dag for Oslo, for Norge og for verdens kulturarv. Det er vårt ansvar å ta vare på vikingarven for senere generasjoner, og jeg er veldig glad for at Venstre i regjering har klart å levere dette slik at vi nå kan starte byggingen av et nytt og trygt museum for vikingskipene og samlingene, sa andrekandidat for Oslo Venstre, Marit Kristine Vea.

— Jeg er glad for at KrF er del av en regjering som sikrer denne viktige verdensarven for kommende generasjoner, sa førstekandidat for KrF Oslo, Espen Andreas Hasle.

Et omfattende byggeprosjekt

Norge har de rikeste arkeologiske samlingene i verden fra vikingtiden. Men vikingtidssamlingen på Bygdøy brytes kontinuerlig ned og skipene sprekker opp. Luftforurensning, støv og vibrasjoner fra besøkende i dagens bygg ødelegger skipene. Bygget var ment å huse 40 000 besøkende, ikke 500 000 årlig som i dag.

— Regjeringen har over flere år bidratt med penger til å utvikle og forske på metoder for forsvarlig bevaring og sikring av samlingene, men vi trenger et nytt museum for å gjøre dette best mulig. Nå starter et svært viktig og komplekst byggeprosjekt. Det omfatter også et eget sikringsprosjekt som skal bidra til sikring av skipene før, under og etter flytting til nytt bygg, sier Nybø, i følge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS