læreropptak

Vil fortsatt ha firerkrav i matte, engelsk og norsk

Debatten om opptakskrav til lærerutdanningen fortsetter. Høyre mener fortsatt man burde kreve en 4-er ikke bare i matematikk, men også i engelsk og kanskje norsk.

Henrik Asheim (H) presenterer Høyres partiprogram 2020. Ett av punktene i programmet omhandler opptakskrav til lærerutdanningene.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den første regjeringserklæringen til Solberg-regjeringen – Sundvolden-plattformen – het det at regjeringen vil «kreve karakteren 4 eller bedre i norsk, matematikk og engelsk for opptak til lærerutdanningen».

Så langt er det bare firerkravet i matematikk som er innført.

Fakta

Matematikk og lærerutdanningen

  • Siden høsten 2016 har det vært krav om å minst ha karakteren 4 i P-matte, som er den enkleste matematikken fra videregående skole, for å komme inn på utdanningen til grunnskolelærer.
  • Dersom man har den mer avanserte matematikken, S-matte eller R-matte, holder det å ha bestått.
  • Søkere som ikke oppfyller kravet om en firer fikk i noen år tilbud om å ta gratis forkurs for å kvalifisere seg.

Kilde: Kunnskapsdepartementet og Samordna opptak

Forskerforum har i en serie artikler skrevet om opptakskravene til lærerutdanningene. Blant annet har partiene SV, Ap, Sp og KrF uttalt overfor Forskeforum at de alle vil gå inn for å fjerne 4-kravet etter Stortingsvalget til høsten. KrF er i dag bundet av dagens regjeringsplattform, men sier til Forskerforum at de vil fristille seg på dette etter valget.

Bare én av fire vil komme inn

I 2017 utredet Samordna opptak på oppdrag for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Stortingets utredningskomite konsekvensene av å heve karakterkravet i norsk for lærerstudenter, samt innføre karakterkrav i engelsk.

Utredningen viser at hadde man krevd 4 i norsk og engelsk i tillegg til matematikk ved høstens opptak, så hadde bare én av fire studenter, 26 prosent eller 483 av de 1824 førstevalgssøkerne, kommet inn på lærerutdanningen, trinn 1-7. Konsekvensene for de som søkte seg til 5-10, samt lektorutdanningen er nesten like store.

Ingen planer om nye krav nå

– Sittende regjering har ikke planer om å ytterligere skjerpe karakterkravene nå denne perioden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i en skriftlig kommentar til Forskerforum.

Han legger til at han største bekymring er at mattekravet står for fall ved et regjeringsskifte.

På spørsmål om grunnen til at de har ombestemt seg, svarer Asheim i følge Forskerforum:

— Regjeringen lovet ikke i forrige periode at det var planer for å innføre økte krav i flere fag nå, så vi har på ingen måte ombestemt oss, men det har ikke blitt prioritert inn i regjeringsplattformen. Programkomiteen til Høyre har foreslått at krav om karakteren 4 i norsk og engelsk skal være målet, så får vi se om landsmøtet er enig i det og hvem som vinner valget i september.

Powered by Labrador CMS