Storbritannia

Ville tiltrekke seg flere topp­forskere med ny visum­ordning. Dette viser tallene for 2021

Under 500 EU-borgere benyttet seg at Storbritannias Global Talent-visumordning.

— Dette er en beskjed om at Storbritannia er åpent for de mest talentfulle hodene i verden, sa statsminister Boris Johnson da Global Talent-ordningen ble lansert.
Publisert

I februar 2020 lanserte Storbritannia et nytt visum for å tiltrekke seg toppforskere.

Det såkalte Global Talent visa erstattet den gang visumordningen Exceptional Talent, som hadde et tak på 2000 personer per år.

Tanken var at en ny visumordning, uten noe tak på hvor mange personer som kunne få innvilget dette per år, var nødvendig når også EU-borgere trengte visum for opphold fra 2021, etter brexit.

Statsminister Boris Johnson sendte den gang en tydelig beskjed:

— Dette er en beskjed om at Storbritannia er åpent for de mest talentfulle hodene i verden, sa Johnson da Global Talent-ordningen ble lansert, ifølge Times Higher Education.

Fakta

Disse kvalifiserer til å få Global Talent-visumet

Forskere som får forskningsfinansiering fra en aktør som står på listene til UK Research and Innovation (UKRI) eller som er såkalt «fellow» ved en veldedighet eller et lærested er kvalifisert til å få visumet.

Også de som har en forskningsjobb ved et universitet eller institutt kan få dette visumet.

Fremragende, unge forskere kan også få visumet dersom de anerkjennes av aktører som finansierer forskning, inkludert Royal Academy, British Academy, og UKRI.

Kilde: Times Higher Education

372 fra EU

Men ikke mange «gode hoder» ser ut til å benytte seg av denne nye visumordningen. I allefall ikke EU-borgere, som var mye av grunnen til at Storbritannia erstattet den begrensede Exceptional Talent-ordningen.

Times Higher Education har gått inn i tallene. De viser at bare 372 EU-borgere fikk innvilget det såkalte Global Talent-visumet i 2021.

Av disse var 78 fra Italia, 73 fra Tyskland, 52 fra Spania og 49 fra Frankrike.

I sum var det heller ikke over det gamle taket på 2000 personer som benyttet seg av ordningen. Totalt søkte 1 842 personer om dette visumet i 2021, viser tallene.

Usikkerhet rundt Horisont Europa

De relativt lave tallene gjør at det fremover, ifølge Times Higher Education, trolig vil stilles spørsmål ved om Storbritannia evner å tiltrekke seg de aller beste forskerne, om det nå blir slik at landet ikke skal ta del i EUs rammeprogram Horisont Europa.

En avtale var på trappene og var ventet å være klar første halvår i 2021. Men i november kunne Khrono skrive at det var økte sjanser for at britene ikke ville bli med i rammeprogrammet likevel.

— Det er vært bekymringsfullt at de få formalitetene som mangler for at avtalen skal komme på plass, ikke kommer på plass, sa seniorrådgiver Thomas Jørgensen i European University Association (EUA), til Khrono den gang.

Times Higher Education tror de lave tallene også vil skape debatt om Johnson-regjeringens mål om å rekruttere hele 150 000 forskere innen 2030 — altså rundt 150 forskere i uka — er realistisk.

— Skulle forvente en størrelsesorden høyere enn dette

Professor Peter Convoy ved University College London (UCL), mener antallet EU-borgere som hadde fått innvilget visumet i 2021 virket lavt, gitt størrelsen på forskerstanden i Storbritannia.

— Man skulle forvente en størrelsesorden høyere enn dette, sier Convoy til Times Higher Education. Han legger til:

— Uten Horisont Europa er finansieringslandskapet ganske skrapet og man har ikke de samme finansieringsmulighetene tilgjengelig.

Labour-politiker Chi Onwurah er ikke overrasket over de lave tallene.

— Disse reflekterer regjeringens overdrevne tro på optimistisk retorikk, og mangel på støtte til forskere som allerede er i Storbritannia, sier Onwurah til avisen.

Powered by Labrador CMS