fersk undersøkelse

14.000 studenter venter på studentbolig

16.322 studenter har fått tilbud om studentbolig i sommer, men fremdeles står 14.205 studenter i kø for å få det samme, melder Samskipnadsrådet.

Samskipnadsrådet mener det er politikernes ansvar for å få bygget flere studentboliger. I
Publisert Oppdatert

Samskipnadsrådet har gjennomført en undersøkelse blant studentsamskipnadene for å kartlegge hvor mange studenter som står på venteliste for å få studentbolig. Per 1. august viser undersøkelsen at 14.205 studenter står på liste for å få studentbolig.

— Det er fortsatt mange studentsamskipnader som har ledige hybler, så flere av studentene på venteliste vil få tilbud om studentbolig. Vi skal fortsette å jobbe for at enda flere studenter kan bo i studentbolig, da trenger vi både kommunene og staten på laget, sier styreleder i Samskipnadsrådet, Hans Erik Stormoen, i en pressemelding.

På samme tid i forkant av pandemien var det i overkant av 17.000 studenter som stod i kø. Samskipnadsrådet forklarer nedgangen nå med at Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim ikke lenger opererer med ventelister.

NSO: 16.000 er ikke nok

Siden 1. mai har 16.322 studenter fått kontrakt til studentbolig. Dette er et tall som Norsk studentorganisasjon mener ikke er høyt nok.

— Jeg er bekymret for alle de studentene som nå står uten et sted å bo så nærme studiestart, sier NSO-leder Maika Marie Godal Dam i en pressemelding, og fortsetter:

— Det er trist å se at det etter tre år med en storsatsning på studentboliger fra regjeringens side, står nesten like mange studenter i kø nå, som i 2019.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe forklarer til VG at det bygges rundt 1000 studentboliger i året, som gjør at det i år står flere boliger klare til bruk enn i 2019.

– Men samtidig ser vi at studentene blir boende lenger i studentboligene nå, enn før. Det skyldes sikkert at standarden på de nye boligene er høy. Det er selvfølgelig flott for studentene, men det fører jo til lavere omløp enn før, sier han til avisen.

Han understreker også at tallene nok endrer seg.

— Det er erfaringsmessig mye endringer inn mot studiestart, forklarer han til VG.

Forventer at statsråden tar tak

Studentsamskipnadene har som mål å bygge flere studentboliger, men økte byggekostnader har skapt problemer. Staten bidrar ved å betale for omtrent en tredjedel av nye studentboliger, dersom samskipnadene bygger boliger under en satt ramme. I dag er denne rammen satt til 1 011 900 kroner per hybelenhet på de store studiestedene og 955 770 kroner på de mindre studiestedene, opplyser Samskipnadsrådet.

— Kostnadsrammen er i dag for lav for de aller fleste av de mulige boligprosjektene hos samskipnadene. Da må vi velge mellom å la være å bygge, eller å bygge uten tilskudd med den konsekvens at husleien til studentene blir høyere enn den trenger å være. Vi trenger en kostnadsramme som gjenspeiler de reelle kostnadene for å bygge studentboliger, og der henger regjeringen etter. Vi forventer at Borten Moe tar tak i dette, slik at vi kan realisere enda flere boliger med så lav husleie som mulig til studentene, sier Stormoen.

Stormoen ber videre om bedre samarbeid og dialog med staten og kommunen for å sikre flere studentboliger.

— I dag ser vi at det kan ta alt fra noen måneder til flere år å regulere en tomt til å bygge studentboligene. Vi forventer at kommunene på en positiv og konstruktiv måte sørger for en rask og smidig behandling av regulerings og byggesaker for studentboliger. Hvis vi må vente i flere år før vi får satt spaden i jorda er det ikke rart at det tar lang tid å bygge. Jeg vil be alle kommuner med studenter sette seg ned med samskipnadene å se på hvordan vi sammen kan sikre enda flere studenter studentbolig i fremtiden, sier Stormoen.

Tildelinger og ventelister per 1. august 2022

Navn på samskipnad Antall studenter i kø Tildelte
Norges arktiske studentsamskipnad19651603
Nord studentsamskipnad340709
Studentsamskipnaden i Innlandet297976
Studentsamskipnaden i Indre Finnmark524
Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og TrondheimIkke liste1955
Studentsamskipnaden i Stavanger695713
Studentsamskipnaden i Agder490756
Studentsamskipnaden i Molde*147172
Studentsamskipnaden SiO64314085
Studentsamskipnaden i Sørøst Norge5491069
Studentsamskipnaden i Volda136297
Studentsamskipnaden i Østfold0406
Studentsamskipnaden i Ås**470205
Studentsamskipnaden på Vestlandet26803358
Totalt1420516322

* SiMolde rapportere 22.07.22. ** SiÅs startet signering med nye førsteårsstudenter i mars/april og har tildelt cirka 500 rom i forkant av 1. mai. Tall hentet av Samskipnadsrådet

Powered by Labrador CMS