korona

200.000 nordmenn svarte på koronastudie. Har ikke råd til å analysere svarene

Under hele pandemien har de gitt informasjon til myndighetene. Nå har ikke forskerne penger til å jobbe med det videre.

200.000 nordmenn har deltatt i en koronastudie. Nå frykter forskerne på prosjektet at de ikke skal kunne få brukt dette til noe. Koronaillustrasjon: Kathrine Frey Frøslie, Statistrikk.no
Publisert Oppdatert

Pandemien førte til oppstart av en rekke forskningsprosjekt og studier. Den norske koronastudien i regi av Oslo universitetssykehus er en av verdens største. Gjennom to år har nordmenn svart på koronaspørsmål i den. Nå har de ikke råd til å gjøre noe med svarene.

Det er VG som melder om pengemangelen for studien.

— Vi har ikke penger til å drive studien videre. Dermed får vi heller ikke brukt og analysert alle de innsamlende dataen vi nå sitter på, sier Arne Søraas, prosjektleder i koronastudien.

Ville ha med flest mulig

Studien startet opp 27. mars 2020 og hadde som mål å få med så mange deltakere som mulig. Folk har deltatt gjennom en spørreskjemaundersøkelse om risikofaktorer for å få koronavirus i Norge.

Målet med studiet har vært å lære mer om viruset og smitteveiene. Blant annet ønsket de å finne ut hvor folk faktisk ble smittet. I spørreskjemaet fikk deltakerne spørsmål om reisevaner, hvor mange personer de treffer hver dag, handlevaner, boforhold og om du har vært syk med koronaviruset.

Enkelte deltakere har blitt invitert gjennom SMS.

Ber om penger i revidert nasjonalbudsjett

Koronastudien har aldri fått penger til driften tidligere. Dermed har prosjektleder Søraas brukt delvis lønnet tid på å lede arbeidet med studien. Nå håper han politikerne ser nytteverdien i informasjonen de har gitt til myndighetene underveis under pandemien gjennom studien. Han håper de kan få tre millioner kroner til arbeidet videre i revidert nasjonalbudsjett.

— Ved neste variant av SARS-CoV-2 eller en ny pandemi kan vi levere kunnskap om hvordan viruset sprer seg så raskt at tiltakene kan skreddersys. Men det har vi ikke midler til, sier prosjektlederen.

Powered by Labrador CMS