streik

500 NTNU-studenter rammes av streiken. Og det kan bli mye verre

3500 statsansatte i Unio og Akademikerne streiker. Det får konsekvenser både her og der.

Unio-leder Ragnhild Lied under streikemarkeringen til Unio og Akademikerne foran Stortinget i Oslo tirsdag.
Publisert Oppdatert

Allerede fredag forrige uke gikk startskuddet for den pågående streiken i staten, som over helgen ble kraftig opptrappet.

Onsdag ettermiddag skriver direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU, Bjørn Haugstad, at fem eksamener er avlyst ved NTNU, noe som berører totalt 325 studenter.

— Vi ser at ringvirkningene av streiken vil merkes i stadig større grad mot slutten av eksamensperioden. Per nå vet vi at vi i morgen vil måtte avlyse eksamen i ytterligere fem emner, som har eksamensdato 31. mai. Dette rammer totalt 196 studenter, melder Haugstad.

— I juni har vi foreløpig fått meldt inn 15 emner til som kan bli avlyst, med totalt 528 studenter som blir berørt i ulik grad. Noen vil for eksempel ikke få gjennomført muntlig forsvar av bacheloroppgave. Vi regner med at fakultetene våre vil rapportere inn flere avlysninger de nærmeste dagene, skriver han videre.

Haugstad tilføyer at studenter skal forberede seg til eksamen som vanlig, med mindre de får annen beskjed. Sett i forhold til at NTNU til sammen skal avholde godt over 100.000 eksamener i vår, er det så langt få som er avlyst, mener direktøren.

Fakta

Disse streiker

Unio

Fra mandag (fase 2):

 • Høgskulen på Vestlandet: 78
 •  NMBU: 47
 • NTNU: 324
 • OsloMet: 63
 • Universitetet i Bergen: 118
 • Universitetet i Oslo: 52
 • Universitetet i Stavanger: 84
 • Universitetet i Sørøst-Norge: 103
 • Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio): 11
 • Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse: 6
 • Veterinærinstituttet: 13

Under Unio ligger blant annet Forskerforbundet, Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund.

Akademikerne: 

Har ikke varslet uttak ved universiteter og høgskoler, men vil totalt ta ut 1930 statsansatte fra mandag. Under Akademikerne ligger blant annet Tekna, Juristforbundet og Samfunnsviterne.

To utsatt i sørøst

Tirsdag kunne Høgskulen på Vestlandet melde at streiken allerede har fått konsekvenser, i form av fire utsatte eksamener i Bergen. Totalt ble 37 studenter rammet, skriver Bergens Tidende.

Universitetet i Oslo (UiO) melder onsdag formiddag at de har utsatt en muntlig eksamen på Humanistisk fakultet, som berører ni studenter.

Også ved andre institusjoner fører streiken til utsatte eksamener. Kommunikasjons- og markedsdirektør ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Reidun Mangrud, opplyser til Khrono at to eksamener ble utsatt hos dem tirsdag. 56 studenter ble rammet.

Onsdag er det foreløpig ingen eksamener som er utsatt, men det er allerede bestemt at eksamenen i bachelor i barnehagelærerutdanning er utsatt. Der skulle 24 studenter til pers. 

I tillegg får ikke syv masterstudenter muligheten til å forsvare masteroppgaven sin helt ennå.

UiB går foreløpig klar

Ved Universitetet i Bergen er 118 ansatte tatt ut i streik. I en oversikt som UiB har publisert på deres hjemmeside, ser det foreløpig ut til at ingen eksamener blir berørt med det første.

— Siden vil oppdateres ved endringer, opplyser kommunikasjonsavdelingen ved UiB i en e-post til Khrono.

Ved NTNU fikk en gruppe fysioterapeutstudenter og en gruppe PPU-studenter utsatt sine eksamener denne uken, skriver Universitetsavisa. Hva som er status ved Norges største universitet onsdag ettermiddag, leser du øverst i artikkelen.

NMBU

Kommunikasjonsavdelingen ved OsloMet skriver følgende i en e-post til Khrono onsdag morgen:

— Per nå er det rundt 50 studenter på OsloMet som vil få utsatt eksamen på grunn av streiken. Alle eksamenene er muntlige og fordeler seg på fem emner på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier.

Ved NMBU har 22 PPU-studenter fått utsatt eksamen som følge av streiken.

— Ingen andre har blitt utsatt så langt. Det er kontinuasjonseksamen torsdag og fredag, disse går også som planlagt slik det ser ut nå. Veterinærhøgskolen har fortsatt flere eksamener igjen som kan bli berørt, informerer pressevakten ved NMBU i en e-post.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS