forsker grand prix

56 talenter konkurrerer i formidling

56 forskertalenter i seks byer skal konkurrere om å nå finalen i Forsker Grand Prix lørdag 26. september.

Søvnforsker Daniel Vethe vant Forsker grand Prix i 2019.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert.)

Forskningsdagene arrangeres fra 16. - 27. september. Forsker Grand Prix er et av de viktige arrangementene under disse dagene.

Årets delfinaler i Forsker Grand Prix arrangeres i Tromsø, Trondheim, Oslo, Kristiansand, Stavanger og Bergen. Den store finalen arrangeres i Trondheim.

Forskningsdagene hentet Forsker Grand Prix-konseptet til Norge i 2010, og forskningsmiljøene i Bergen, Trondheim og Stavanger var med fra starten. Siden har både Oslo, Tromsø og forskningsmiljøene i Agder og Telemark deltatt.

Finale i Trondheim

Felles for alle deltakerne er at de godt i gang i arbeidet med doktorgraden sin, men har ennå ikke disputert. Hver deltaker forbereder to presentasjoner på fire minutters lengde av sitt eget forskningsprosjekt.

De to beste fra hver delfinale går videre til den nasjonale finalen som i grand prix-ånd holdes i fjorårets vinners studieby. I år er det Trondheim og datoen er lørdag 26. september.

— Veldig uventa at jeg vant

I 2019 var det Daniel Vethe, søvnforsker på NTNU, som vant Forsker Grand Prix.

Vethe forteller at det var en helt spesiell opplevelse å vinne.

— Det var utrolig spennende. Jeg har aldri vært med på noe lignende før og det var ganske uventa for meg at jeg faktisk vant.

Vethe forteller at det å delta i Forsker Grand Prix i seg selv var utrolig inspirerende for ham også som forsker.

Fakta

Årets showdatoer

— Vi fikk veldig mye god drahjelp. Både fra NTNU, men også av de andre finalistene jeg var i gruppe med. Vi hjalp hverandre med å spisse budskapet, og komme fram med det som er viktigst med forskningen vår, forteller Vethe til Khrono.

Vethe legger til at han synes at formidling er svært viktig.

— Mesteparten av forskningen vi utfører i Norge er jo betalt gjennom skattepenger eller av organisasjoner. Det er viktig at vi leverer tilbake og forteller om våre funn, understreker Vethe.

— Fikk mye mer oppmerksomhet

— Hva har seieren betydd for deg?

— Vi i min forskningsgruppe har fått økt interesse for arbeidet vårt. I tillegg var det veldig inspirerende for vår videre forskning å være gjennom konkurransen og møte så stor interesse for det vi holder på, sier Vethe.

— Har du noen gode råd til årets deltakere?

— Jeg tror man skal huske på at alle er nervøse, den følelsen er du ikke alene om. Jeg prøvde å fokusere på at det ikke er så ofte jeg får anledning til å stå på en slik scene og snakke om det som opptar meg aller mest, så jeg prøve også å nyte opplevelsen og det kicket det ga. Andre mennesker må kanskje betale tusenvis av kroner for å hoppe i fallskjerm. Jeg er takknemlig for at jeg kan få slike opplevelser samtidig som jeg holder på det jeg synes er aller mest morsomt og spennende, understreker Vethe.

— Uansett må folk feire når de er ferdige, og jeg ønsker alle sammen lykke til, avslutter Vethe.

Finalen lørdag 26. september blir streamet. Du ser den her.

Se delfinalene direkte

Tirsdag 22. september er det delfinaler i Stavanger og Oslo.

9 deltakere i Stavanger

Abhinav Bhaskar, Marianne Bore Haarr, Magnus Bjørkavoll-Bergseth, Christian Kuran, Trond-Ola Hågbo, Álvaro Fernández-Quílez, Ida Sjursø, Andrzej Tunkiel og Terese Johannessen.

Delfinalen i Stavanger blir streamet.

Delfinalister, Forsker Grand Prix 2020, Stavanger.

10 deltakere i Oslo

Frøydis Sved Skottvoll, UiO, Jan Åge Kristensen, Norges Idrettshøgskole, Arvid Nikolai Kildahl, UiO, Katrine Rolid, UiO, Marita Skjuve, UiO, Ingrid Marie Håkenåsen, NMBU, Hannah Harjen, NMBU, Annette Vogt Flatby, OsloMet, Emil Junge Nielsen Busch, UiO og Marta Trodahl, UiO.

Delfinalen i Oslo blir streamet.

Onsdag 23. september er det finaler i Bergen og Tromsø.

9 deltakere i Bergen

Gunnhild Eldhuset Hoprekstad, Haukeland universitetssjukehus, Olin Blaalid Oldeide, Institutt for Helse, miljø og likeverd, Universitetet i Bergen, Marit Larsen, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge – Vest, NORCE, Tora Söderström Gaden, NORCE og Griegakademiets senter for musikkterapiforskning (GAMUT), Karina Skjervheim Prestegård, Institutt for biomedisin, Universitetet i Bergen, Ragnhild Gya, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Bergen, Christian Braathen, Institutt for foretaksøkonomi, Norges Handelshøyskole, Patrick Stunkel, Institutt for datateknologi, elektroteknologi og realfag, Høgskulen på Vestlandet og André Moan, Havforskningsinstituttet.

Delfinalen i Bergen blir streamet.

10 deltakere i Tromsø

Lis Allart, Sigridur Mjoll Björnsdottir, Raphaelle Descoteaux, Bente Johnsen, Ingelin Kyrrestad, Eirik Birkelund Olsen, Heidi Angell Strøm, Johannes Sæleset, Inger Therese T. Enoksen og Anatolijs Venovcevs.

Fakta

Nasjonale vinnere av Forsker Grand Prix

  • Bergen 2011: Audun Hetland, Institutt for psykologi, UiT
  • Tromsø 2012: Kajsa Møllersen - Institutt for matematikk og statistikk, UiT
  • Oslo 2013: Silja T. Griffiths, Klinisk institutt 1, UiB
  • Oslo 2014: Arne Skulberg, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU
  • Trondheim 2015: Cecilie G. Gjerde, Institutt for klinisk odontologi, UiB
  • Bergen 2016: Sofie Snipstad, Institutt for fysikk, NTNU
  • Trondheim 2017: Torbjørn Øygard Skodvin, Universitetssykehuset Nord-Norge, UiT Norges arkiske universitet
  • Tromsø 2018: Ben David Normann, Institutt for matematikk og fysikk, UiS
  • Stavanger 2019: Daniel Vethe, Institutt for psykisk helse, NTNU

Delfinalen i Tromsø blir streamet.

Torsdag 24. september er det delfinaler i Trondheim og Kristiansand.

10 deltakere i Trondheim

Alle fra NTNU: Vilde Bråten, Fakultet for naturvitenskap, Institutt for materialteknologi, Vanja Buvik, Fakultet for naturvitenskap, Institutt for kjemisk prosessteknologi, Frida Paulsen Danmo, Fakultet for naturvitenskap, Institutt for materialteknologi, Caroline Fredriksen, NTNU Vitenskapsmuseet, Institutt for arkeologi og kulturhistorie, Jacob Hadler-Jacobsen, Fakultet for naturvitenskap, Institutt for materialteknologi, Veronica Hammer Hjellnes, Fakultet for naturvitenskap, Institutt for bioteknologi og matvitenskap, Julia Schulz, Fakultet for naturvitenskapInstitutt for biologi, Torhild Anita Sørengaard, Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap, Institutt for psykologi, Håkon Magnar Skogstad, Det humanistiske fakultet, Institutt for musikk og Martin Wohlwend, Fakultet for medisin og helsevitenskap, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk.

Delfinalen i Trondheim blir streamet.

8 deltakere i Kristiansand

Karl Olav Segrov Mortensen, Institutt for visuelle og sceniske fag, Fakultet for kunstfag, Anita Øgård-Repål, Institutt for helse- og sykepleievitenskap, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Beate Goldschmidt-Gjerløw, Institutt for sosiologi og sosialt arbeid, Fakultet for samfunnsvitenskap, Juan Diego Cardenas Cartagena, Institutt for informasjons- og kommunikasjonsteknologi, Fakultet for teknologi og realfag, Kim Øvland, Institutt for global utvikling og samfunnsplanlegging, Fakultet for samfunnsvitenskap, Lena Hansen Malnes, Institutt for idrettsvitenskap og samfunnsplanlegging, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Nooria Yari, Institutt for strategi og ledelse, Handelshøyskolen ved UiA og Sinziana Rasca, Institutt for ingeniørvitenskap, Fakultet for teknologi og realfag.

Deltakere Forsker grand Prix, Kristiansand 2020.

Delfinalen i Kristiansand blir streamet.

Endringslogg

Mandag 21. september 13.02: Korrekte navn på deltakere i Tromsø, og i år 10 og ikke 9 delfinalister lengst nord.

Powered by Labrador CMS