kommunikasjonssjef i Kunnskapsdepartementet Anne-Kristin Hjukse og statssekretær Bjørn Haugstad i vandrehallenen på Stortinget. Statsbudsjett for 2016. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Stortinget skal få si sitt om Forskningsrådet

Statssekretær Bjørn Haugstad svarer på Marianne Aasens (Ap) kritikk av kuttene i Forskningsrådet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken leverte ekspertgruppen for områdegjennomgang av Forskningsrådet sin rapport. Den bekrefter inntrykket av Forskningsrådet som en veldrevet organisasjon. 

Samtidig finner ekspertgruppen rom for forbedringer. Blant annet anbefaler den at Forskningsrådet forenkler prosessene for tildeling av forskningsmidler og at det kuttes i administrasjonskostnadene. 

Marianne Aasen (Ap) er imidlertid bekymret. «Her legges det opp til endringer i norsk forskningspolitikk. Og hvis departementet har tenkt å følge opp dette, må de komme til Stortinget med saken,» sier hun til Khrono.

Naturligvis skal vi gå til Stortinget med saken – og det tror jeg Aasen vet godt. Vi skal nå gå grundig gjennom rapporten og bruke den som en del av vårt beslutningsgrunnlag for arbeidet med statsbudsjettet for 2018.

Aasen synes heller ikke det er en «klok manøver å gjøre såpass store inngrep i Forskningsrådet rett før et eventuelt regjeringsskifte». For det første er konsekvensen av et slikt resonnement at regjeringen skal slutte å komme med politikk mer enn et halvt år før et valg, og det faller på sin egen urimelighet. For det andre skal statsbudsjettet for 2018 vedtas av det Stortinget som velges i september. Får ikke eventuelle forslag om kutt i Forskningsrådets administrasjonsbevilgning flertall der, blir de ikke noe av.

Naturligvis skal vi gå til Stortinget med saken – og det tror jeg Aasen vet godt.

Bjørn Haugstad

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS