Koronatiltak

Alle skriftlige skole­eksamener blir digitale

Fra 10. desember blir alle skriftlige skoleeksamener gjennomført som digital hjemmeeksamen ved Høgskulen i Volda.

Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen, og resten av ledelsen ved høgskolen legger om eksamensformen den siste perioden før jul.
Publisert Oppdatert

Saken oppdateres fortløpende med andre institusjoner

Varsellampene har blinket den siste tiden etter oppdagelsen av en ny variant av koronaviruset, omikron.

Sent tirsdag kveld sendte Kunnskapsdepartementet og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe brev til universiteter og høgskoler med nye retningslinjer for håndtering av koronasituasjonen sett i lys av de nye tiltak fra regjeringen.

Borten Moe har vært tydelig på at sektoren må være forberedt på raske endringer.

Alt blir digitalt

Det rådet tar Høgskulen i Volda.

Fra og med 10. desember skal alle skriftlige skoleeksamener lagt om til digitale hjemmeeksamener. Eksamener før den tid skal fortsatt avholdes som normalt. Det opplyser høgskolen på sin nettside.

Fra og med mandag 13. desember skal også muntlige eksamener bli digitale, men dekanene kan godta unntak. All undervisning blir også digital så fort det er mulig å legge om og blir slik fram til 9. januar.

Rektor Johann Roppen forklarer at det allerede var kartlagt hvilke skoleeksamener som kunne endres til digitale hjemmeeksamener.

— Vi hadde møte i kriseledelsen i onsdag morgen og her la vi vekt på at beskjeden ut skulle være enkel og tydelig. Derfor bestemte vi at det skulle være et regime for alle. Vi så at vi tidligst kunne klare å endre fra skoleeksamener til digitale hjemmeeksamener fra og med fredag, sier Roppen.

Det er snakk om en 10-15 skriftlige skoleeksamener og rundt 10 muntlige eksamener, forklarer Roppen. En lang rekke eksamener var allerede planlagt som hjemmeeksamen.

Han forteller at reaksjonene har vært blandet.

— Noen har gitt uttrykk for at det er rart at det blir gjennomført skoleeksamen på torsdag, mens det blir hjemmeeksamen på fredag. Sånn sett er BI og Universitetet i Sørøst-Norge eksempler til etterfølgelse som la om så tidlig som de gjorde.

Tar frykten på alvor

Ved OsloMet er fagmiljøene bedt om å legge om til digitale eksamener der det er mulig og faglig forsvarlig.

Det sa prorektor for utdanning Silje Bringsrud Fekjær på styremøtet på OsloMet onsdag.

— Vi tar det veldig på alvor at studentene er redde for smitte, men vi pålegger ikke alle å gjøre om alle skoleeksamener til digitale. Det må være praktisk mulig og faglig forsvarlig, sa hun.

OsloMet har de fleste av sine skoleeksamener i et lokale i Silurveien på Ullern i Oslo.

— Vi følger opp Silurveien og prøver å legge til rette. Blant annet åpner vi dørene en time før eksamen og oppfordrer studentene til å komme til litt ulike tider slik at det blir mindre trengsel på t-banen og ved inngangen til eksamenslokalene, sa hun.

Avventende

Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) går eksamener som planlagt. I en e-post sendt ut onsdag kveld skriver rektor Anne Borg at alle eksamener denne uka går som planlagt. Hun skriver videre at det vil komme mer informasjon om smitteverntiltak senere onsdag kveld.

Hva som vil skje i resten av eksamensperioden vil studentene få beskjed om «så snart som mulig», skriver Borg.

Gjør to eksamener digitale

Universitetet i Bergen planlegger i utgangspunktet å gjennomføre skoleeksamenene som planlagt, med to unntak. Prorektor Pinar Heggernes opplyser til Bergensavisen at to store eksamener ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet 20. og 21. desember blir gjennomført som digitale hjemmeeksamener.

Powered by Labrador CMS