Leder i Norsk studentorganisasjon, Marianne Andenæs, håper Høyre ikke går inn for skolepenger på landsmøtet i helga. Foto: Nicklas Knudsen

Vil Høyre tilbake til en utdanning for eliten?

Norsk studentorganisasjon oppfordrer Høyre til å velge det riktige for kunnskapsnasjonen, og ikke gå for skolepenger for internasjonale studenter på landsmøte i helga.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre skal denne helgen avholde sitt landsmøte, hvor valgprogram for den kommende stortingsperioden skal vedtas. Det foreslås å innføre moderat studieavgift for internasjonale studenter. Dette kommer fra partiet som med statsråd Kristin Clemet lovfestet gratis høyere utdanning.

Argumenter som ofte løftes for å innføre studieavgift for internasjonale studenter er at «alle andre gjør det» eller «det er rettferdig å ta betalt siden norske studenter betaler i utlandet». Så stopper gjerne argumentene der, uten øvrig refleksjon over hva vi faktisk taper ved å innføre en betalingsmur som gir oss færre internasjonale søkere. I Sverige gikk andelen søkere ned med 79%  etter innføring av studieavgift. Det gir oss ikke mer målrettet rekruttering, det gjør at vi mister kvalifiserte søkere fordi de ikke har råd til å klatre over muren.

Forslaget er stikk i strid med målsettingen om mer internasjonalisering i utdanning og ikke minst med strategisk utdanning- og forskningssamarbeid med BRICS-landene. Ved å stenge oss selv inne, mister vi kompetanse og perspektiver vi er avhengig av i et stadig mer globalisert arbeidsmarked. Vi mister også gode ambassadører for Norge og utdanningssystemet vårt, når bidragene til jungeltelegrafen går ned. Det er mye god reklame som går tapt.

På studenttoppmøte sa statsminister og partileder, Erna Solberg,: «Gratisprinsippet er noe som oppleves som usynlig, men det er en stor investering i kunnskapssamfunnet. Det at det er gratis utdanning i Norge er et av de store velferdsgodene, og det er et prinsipp regjeringen kommer til å holde fast på». Vi ønsker Høyre lykke til med landsmøte og oppfordrer de til å velge riktig for kunnskapsnasjonen.

Ved å stenge oss selv inne, mister vi kompetanse og perspektiver vi er avhengig av i et stadig mer globalisert arbeidsmarked.

Marianne Andenæs

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS