Taiwan

Anspent i Taiwan: Professor har lenge vært bekymret

En av USAs mektigste politikere besøker Taiwan for første gang siden 1997. Det gjør at Kina rasler med sabelen.

Leder av en del av den amerikanske kongressen, Nancy Pelosi, har landet på taiwansk jord. Det har utløst reaksjoner fra Kina. Kinesiske myndigheter opplyser at de vil gjennomføre en militærøvelse rundt øya senere i uken hvor det skal skytes med skarpt
Leder av en del av den amerikanske kongressen, Nancy Pelosi, har landet på taiwansk jord. Det har utløst reaksjoner fra Kina. Kinesiske myndigheter opplyser at de vil gjennomføre en militærøvelse rundt øya senere i uken hvor det skal skytes med skarpt
Publisert Oppdatert

Verdenssamfunnet holder nå pusten, ettersom det er første gang siden 1997 at en så høytstående amerikansk politiker har besøkt øya. Pelosi er «speaker» i representantenes hus i USA, og hennes stilling er den tredje høyeste i landet, etter presidenten og visepresidenten.

Det provoserer Kina kraftig, ettersom landet ikke anerkjenner Taiwans suverenitet. Tirsdag har flere kinesiske kampfly fløyet tett på sjøgrensa mot Taiwan og øvd på taktiske manøvre, ifølge Reuters.

Etter at Pelosi landet tirsdag ettermiddag har Kina og Taiwan satt forsvaret sitt i høy beredskap, etter at det har kommet flere trusler fra Kina om motreaksjoner på Pelosis besøk.

Lenge vært bekymret

Professor i miljøhistorie ved Universitetet i Stavanger og prosjektleder for Asia-Norway Environmental Storytelling Network, Finn Arne Jørgensen, forteller at han har vært bekymret lenge for det taiwanske samarbeidsuniversitet National Chung Hsing University.

– Blant akademikerne er de bevisst på den geopolitiske situasjonen og hvordan de skal navigere den. Vi har også merket det, blant annet i hvor forsiktige vi må være i offentlig dokumenter og hva vi kaller steder for eksempel, sier Jørgensen til Khrono tirsdag ettermiddag.

Prosjektet Asia-Norway Environmental Storytelling Network fikk i 2020 4,2 millioner kroner i finansiering fra Forskningsrådets INTPART-program, men Jørgensen forteller at prosjektet har vært i dvale som følge av pandemien.

– Jeg har ikke hørt noe spesielt fra dem i det siste, men jeg var på besøk der for fem år siden og man merker godt hvor tett på Kina er.

Skaper reaksjoner

Kinesiske myndigheter kom i går med advarsler om at de «ikke vil sitte stille» om Pelosi dukker opp i Taiwan og har advart USA om å «ikke leke med ilden».

– Pelosi representerer jo ikke den amerikanske regjeringen, men er en svært mektig politiker som er alliert med president Joe Biden. Ettersom hun har støttet Taiwans selvstendighetskrav tidligere, frykter Kina at et besøk fra henne vil styrke selvstendighetsbevegelsen på Taiwan, sier forfatter og historiker Torbjørn Færøvik, en av Norges fremste eksperter på Kina, til VG.

Pelosis fly tok av tidligere på dagen fra Kuala Lumpur, og flere hundre tusen har fulgt ferden på nettstedet Flightradar, som har oversikten over hvor verdens fly befinner seg.

Det har skapt reaksjoner. Poster i sosiale medier viser både taiwanske stridsvogner i beredskap på stranda i Taiwan og gater fulle av pansrede kjøretøy i gatene i den kinesiske byen Xiamen - en av Kinas byer som ligger tettest på Taiwan.

Powered by Labrador CMS