Åpner for å gi betalingsutsettelse på studielån i mer enn tre år

Kunnskapsdepartementet foreslår nå å endre utdanningsstøtteloven permanent, slik at Lånekassen i spesielle tilfeller kan gi betalingsutsettelser i mer enn tre år.

Det har vært en klar økning i søknader om utsettelse de siste ukene, som viser at behovet er der, sier Henrik Asheim.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under koronakrisen har Kunnskapsdepartementet midlertidig åpnet for betalingsutsettelse av studielån i mer enn tre år. Nå foreslår departementet å endre utdanningsstøtteloven permanent, slik at Lånekassen i spesielle tilfeller kan gi betalingsutsettelser i mer enn tre år.

— Ekstra betalingsutsettelser på studielånet er en enkel måte å avlaste de som nå sliter med å få endene til å møtes. Det betyr at de får en utgift mindre å tenke på. Det har vært en klar økning i søknader om utsettelse de siste ukene, som viser at behovet er der. Derfor endrer vi nå loven, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Leder av Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, synes dette er et veldig godt forslag fra regjeringen, og håper Stortinget støtter endringen.

— Høyere utdanning skal være tilgjengelig for alle, men noen kan ha bekymringer knyttet til det å studere, for eksempel de fra en lavere sosioøkonomisk bakgrunn. Tiltak som dette er derfor positivt, selv om man jo må håpe at det ikke er nødvendig å ta dem i bruk, sier Øien til Khrono.

Fakta

Endringen som foreslås

  • Kunnskapsdepartementet foreslår å endre utdanningsstøtteloven slik at det i særlige tilfeller kan gis egen forskrift om betalingsutsettelser i mer enn tre år. Tre år vil fremdeles være den vanlige øvre grense for antallet betalingsutsettelser.
  • Endringen i lov gir kun rom for å utvide antallet betalingsutsettelser, til gunst for kundene. Det ligger ikke forslag om å gi departementet adgang til å redusere antallet betalingsutsettelser.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Normalt kan alle som betaler på studielånet sitt utsette den månedlige innbetalingen 36 ganger, tilsvarende tre år. Gjennom den midlertidige koronaloven har Lånekassen fått lov til å gi betalingsutsettelser også til de som har nådd denne grensen. Men fordi koronaloven er midlertidig, vil ordningen med betalingsutsettelser ut over tre år falle bort når koronaloven slutter å gjelde i mai.

— Når vi endrer loven så betyr det at Lånekassen kan fortsette å gi betalingsutsettelser til de som har nådd grensen på tre år, men som fortsatt har behov for en mindre utgift i måneden. Lovendringen betyr også at vi i fremtiden kan utvide antall betalingsutsettelser, hvis vi havner i lignende situasjoner som vi er i nå, sier Asheim.

Forutsatt at Stortinget støtter forslaget, vil departementet gjøre endringer i forskrift om tilbakebetaling, og utvide antall betalingsutsettelser i Lånekassen så lenge koronasituasjonen vedvarer. Lovendringen vil også gjøre det mulig å utvide antall betalingsutsettelser i fremtiden dersom situasjonen tilsier at det er nødvendig.

Powered by Labrador CMS