Johann Roppen, rektor ved Høgskulen i Volda, får fornyet kritikk fra Forskerforbundet fordi han ikke tidligere har grepet tak i konflikten på Avdeling for mediefag ved høgskolen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Forskerforbundet: Nødvendig grep å få ny dekan på plass

Volda. Forskerforbundet ved Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda mener det var et nødvendig grep å få på plass en ny dekan.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerforbundet ved Avdeling for Mediefag (AMF) på Høgskulen i Volda har avholdt medlemsmøte mandag 12. august.

I en pressemelding skriver de at de er fornøyd med at en ny dekan nå er på plass på avdelingen. Det heter også at medlemmene mener dette var et nødvendig grep for å løse opp en fastlåst konflikt og gjenopprette et godt arbeidsmiljø på avdelingen.

Fakta

Arbeidsmiljøsaken i Volda

I november 2018 ble det gjennomført en ARK-undersøkelse (arbeidsmiljø- og arbeidsklimaundersøkelse) ved Høgskulen i Volda.

ARK-undersøkelsen ga så mange negative funn for Avdeling for mediefag at det var grunnlag for å undersøke situasjonen nærmere.

I februar/mars ble det jobbet fram et samarbeid med Stamina Helse som har gjennomført en anonym medarbeiderundersøkelse der alle ansatte har deltatt.

Undersøkelsen ble gjennomført i april 2019. Alle ansatte deltok. De ble intervjuet direkte i ca. 30 minutter med faste spørsmål som var fastsatt i samarbeid med vernetjenesten og de tillitsvalgte.

I løpet av mai ble funnene presentert for ledelsen. Dekan Rotevatn svarte skriflig, et svar som er vedlagt rapporten til Stamina Helse.

5. juni ble først ledelse, så de ansatte presentert for hovedfunnene i rapporten.

Hovedkonklusjon: Arbeidsmiljøet er ikke fullt ut forsvarlig, det foreligger brudd på arbeidsmiljølovens paragraf 4-1. Arbeidsgiver har plikt til å gripe fatt i situasjonen og gjenopprette et fullt ut forsvarlig arbeidsmiljø.

Videre er vi skuffet over det inntrykket som har vært skapt av avdelingen i media de siste ukene, dels på grunn av mangel på informasjon fra ledelsen, og dels gjennom anonyme og uriktige lekkasjer fra fraksjoner i staben.

Pressemelding

— Vi ser nå fram til å samarbeide med dekan Odd Ragnar Hunnes om å videreutvikle medieutdanningene i Volda, skriver Forskerforbundet.

— Burde satt inn tiltak tidligere

I pressemeldingen heter det også at Forskerforbundet samtidig vil uttrykke skuffelse over at ledelsen ved Høgskulen i Volda ikke tidligere satte inn tiltak for å hindre at krisen vokste seg så stor som den gjorde, en utvikling som ledelsen lenge har vært vel kjent med.

— Videre er vi skuffet over det inntrykket som har vært skapt av avdelingen i media de siste ukene, dels på grunn av mangel på informasjon fra ledelsen, og dels gjennom anonyme og uriktige lekkasjer fra fraksjoner i staben, skriver Forskerforbundet.

Forskerforbundet trekke fram at Arbeidsmiljøundersøkelsen ved AMF fra 2015, sammenlignet med den som kom i 2018, viser at det er i den siste perioden problemene har oppstått.

— Nå er vi innstilt på, sammen med rektor, direktør og styret, å bidra alt vi kan for å gjenopprette tilliten til «Media i Volda», og til å gi studentene som kommer til Volda om få dager en god studiestart, skriver Forskerforbundet.

Rektor Roppen: Fokus på god studiestart

Johann Roppen er rektor på Høgskulen i Volda.

— Du får skryt for tiltak, men ris for at de kommer seint?

— Jeg er glad for at Forskerforbundets medlemmer ved Avdeling for mediefag er positive til å samarbeide med konstituert dekan Odd Ragnar Hunnes og håper at vi alle nå kan ha fokus på en god studiestart, svarer Roppen til Khrono.

Midlertidig omdisponert

Det var lørdag det ble klart at ledelsen ved Høgskulen i Volda har gitt dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn melding om at hun fra 12. august blir midlertidig omdisponert og får arbeidsplass i den sentrale høgskoleledelsen ved Høgskulen i Volda.

Hun vil blant annet fortsette arbeidet med å realisere det nye mediehuset i Volda, ifølge høgskolens nettsider.

Rotevatns advokat, Tore Lerheim, har bekreftet mottak av dette vedtaket overfor Dagens Næringsliv.

Dosent Odd Ragnar Hunnes er konstituert som dekan ved Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda med virkning fra 12. august.

Audhild Gregoriusdotter Rotevatn uttalte seg lørdag via sin advokat til Dagens Næringsliv:

— Jeg er sterkt kritisk til hvordan arbeidsgiver ved rektor og høgskoledirektør har behandlet meg som ansatt ved Høgskulen i Volda.

Dagens Næringsliv melder lørdag kveld at Rotevatn, som tidligere sagt og skrevet, er uenig med avgjørelsen til ledelsen i Volda.

— Jeg mener det ikke er rettslig grunnlag for å omplassere meg som dekan og tar forbehold om videre skritt, sier Rotevatn til DN gjennom sin advokat.

Johann Roppen, rektor på Høgskulen i Volda, framhold lørdag overfor Khrono at saken ikke er ferdig ennå:

— Det som er viktig å få frem er at arbeidet med å bedre arbeidsmiljøet ved mediefag holder fram, så det er ikke en sak som er ferdig nå.

Han sa også:

— Det er en nødvendig løsning slik vi ser det. Begge parter ønsker å komme frem til en frivillig ordning, men det har ikke lykkes og derfor har høgskolen som arbeidsgiver nå brukt styringsretten og midlertidig omdisponert.

Arbeidsmiljøundersøkelse

Det var i mai i år at det ble offentlig kjent at en arbeidsmiljøundersøkelse blant annet hadde avdekket misnøye med ledelsen ved Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda.

Avdelingen har de tre siste årene vært ledet av Audhild Gregoriusdotter Rotevatn (44). Hun er tidligere journalist i blant annet NRK og Kanal24, og kom til dekanstillingen i Volda fra stillingen som redaktør i det nynorske oppslagsverket Allkunne.

Avtroppende høgskolstyret i Volda ble hasteinnkalt til ekstraordinært styremøte 29.juli i år der arbeidsmiljøsaken og en mulig avtale om dekanens fratreden skal ha vært tema.

— Arbeidsgiver er tidligere informert om at vi er uenige i at det er grunnlag for en midlertidig omdisponering, og vi vil gi en nærmere begrunnelse for dette innen den frist som er satt. Enkelthetene i dette kan vi ikke kommentere nærmere, sa advokaten den gangen.

Gregoriusdotter Rotevatn sa også den 1.august, via sin advokat, at hun inntil for få dager i forveien hadde fått gjentatte forsikringer fra ledelsen i Volda om at hun hadde deres fulle tillit til å arbeide videre med å bedre arbeidsmiljøet ved avdelingen.

(Khrono har så langt ikke lykkes med å få kontakt med Audhild G. Rotevatn gjennom hennes advokat Tore Lerheim mandag.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS