God førjulstid med Khrono:

Svein Skarheim gleder seg til å tilbringe tid med familien og å lese Anders Johansens «Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814-1913» i jula. Foto: Privat

Aschehoug-direktør havnet midt i opptøyer mellom tysk politi og «skinheads» i studietiden

Adventselfie. Direktør i Aschehoug Utdanning, Svein Skarheim, har besøkt 22 av 28 stavkirker og ville snakket om regjeringsslitasje med Iselin Nybø.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Adventselfie: Svein Skarheim

Stilling/studie: Direktør i Aschehoug Utdanning. Studerte sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Alder: 52

Fødested: Oslo

Bosted: Tøyen, Oslo

— Hva er ditt beste klimatiltak i år?

— Det er noe uutholdelig lettsindig over det spørsmålet. Alle som svarer at de flyr sjeldnere, spiser mindre kjøtt og bare kjøper brukte klær slipper unna med egenprodusert god samvittighet og ingen oppfølgingsspørsmål.

— Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?

— Den skulle ha fikset varig fred i Midt-Østen.

— Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?

— Hvis jeg også hadde fått utdelt et helt annet sett av egenskaper så ville valget ha vært enkelt: Profesjonell fotballspiller — på midtbanen til Birmingham City.

— Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd i året som har gått?

— Fire stikkord: sag, ski, stavkirker og skolereform. Vi i Aschehoug har jobbet steinhardt med å utvikle helt nye og motiverende læremidler til reformen som rulles ut i norsk skoler neste høst. Elevene som begynner på skolen høsten 2020 kan glede seg. Det andre hører fritiden til, og tjuenitten har vært et godt år i så måte med mye vedsaging, mange skiturer og jeg har nå besøkt 22 av 28 stavkirker.

— Hva er ditt flaueste minne fra studietiden din?

— Det var på studietur. På Hauptbahnhof i Berlin havnet vi midt oppe i en stillingskrig mellom noen få nervøse og bevæpnete politimenn og en svær gjeng med skikkelig aggressive skinheads. Da tenkte jeg at det var en god ide å gå nærme for å få foreviget denne situasjonen med fotoapparatet…

— Du får Iselin Nybø på overraskende julebesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Det ville helt sikkert ha vært enkelt å finne gode temaer, og trolig trivelig. Vi kunne ha startet med regjeringsslitasje, rettssikkerhet og Randaberg. Da er sikkert visittiden over.

— Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— Ja, nu er det lagom.

— Hva tenker du bør være de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— At vi får en debatt. Tidvis er det jo en veldig sjenerende og rungende taushet. Vi trenger et bredere engasjement og høyere temperatur knyttet til spørsmål som forskningens vilkår, utdanningsinstitusjonenes rolle, språkets betydning og så videre.

— I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Tja. Når Khrono støtt og stadig bli berømmet, og hedret, for å være grensebrytende og utvise mot, når dere egentlig bare gjør akkurat det som burde forventes av dere. Ja, så kan kanskje det stå som en temperaturmåler.

— Hva gleder du deg mest til i jula?

— Julegleden er allerede sikret. Store doser familietid og lesing av Anders Johansens «Komme til orde. Politisk kommunikasjon 1814-1913». Nå spiller det ingen rolle om det blir snø eller ei, julen 2019 blir helt topp!

(Intervjuet er gjennomført på e-post.)

Powered by Labrador CMS