Å be om begrunnelse på karakteren sin er en rett studenter har i henhold til dagens lovverk, skriver leder og nestledere ved Studentorganisasjonen i Stavanger. Foto: Universitetet i Stavanger

Positivt at flere ber om begrunnelse på karakter, uansett hva motivasjonen skulle være

Automatisk tilbakemelding. Vi i Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger synes det er oppsiktsvekkende å lese hvordan vitenskapelige ansatte setter spørsmålstegn ved studentenes motiver for å be om begrunnelse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To ansatte ved Universitetet i Stavanger skrev nylig et debattinnlegg om at de er skeptiske til å innføre krav om automatisk begrunnelse. De redegjorde også om forhold de opplever som problematiske rundt et økt antall studenter som ønsker begrunnelse på karakter.

Både StOr og UiS jobber stadig med med å nå ut til studentene med informasjon - også om deres rettigheter.

Cathrine J. Sønvisen, Una Ruzic og Joachim Børlie

I innlegget legger Abrahamsen og Selvik vekt på at man ikke vet hva hovedmotivasjonen for å be om begrunnelse er. I tillegg trekker de frem en markant økning i antall søknader om begrunnelse, uten å vise til konkrete tall. Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger, StOr, synes derfor det er oppsiktsvekkende å lese hvordan vitenskapelige ansatte setter spørsmålstegn ved studentenes motiver for å be om begrunnelse.

Hovedmotivasjonen for å be om begrunnelse vet vi ikke i dag. Det kan vi bare spekulere om. Men, å be om begrunnelse er likefullt en rett studenter har i henhold til dagens lovverk. De som ønsker begrunnelse, forbeholder seg den retten i lovgivningen.

Abrahamsen og Selvik henviser også til en økning i antall søknader om begrunnelse på karakterfastsetting, etter at prosessen ble forenklet og digitalisert gjennom StudentWeb. Det at studenter nå enkelt kan be om begrunnelse gjennom StudentWeb kan ha ført til større bevisstgjøring om muligheten til å be om begrunnelse på karakterer. Både StOr og UiS jobber stadig med å nå ut til studentene med informasjon - også om deres rettigheter.

Det vises altså ikke til noen konkrete tall. Derfor er det vanskelig å vite hvor stort omfanget av hvor mange studenter som ber om begrunnelse på karakter, faktisk er. Dersom det er slik at tidsbruken på å skrive begrunnelse kan øke ved innføring av automatisk begrunnelse, burde man være fornøyd med antallet som kommer inn i dag og ikke sette spørsmålstegn på studentenes motiver.

Vi i Studentorganisasjonen ved UiS ser det som positivt at flere studenter bruker retten til å be om begrunnelse på karakter, uansett hva motivasjonen skulle være.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS