Mener begrunnelse for karakter er nødvendig

Begrunnelse på eksamenskarakteren er nødvendig for at læringsprosessen ikke skal stoppe opp etter endt eksamen, skriver Marte Øien.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitet- og høgskoleloven slår fast at alle studenter har krav på begrunnelse på eksamenskarakteren, men at den må etterspørres av studenten selv. Ber du som student om begrunnelse på eksamenskarakteren, utsetter du samtidig klagefristen. Dersom du ønsker begrunnelse på en avsluttende eksamen er dette svært uheldig da du kommer deg senere ut i jobb. Internett florerer av eksempler på studenter som har klaget på eksamenskarakter og gått drastisk ned. Automatisk begrunnelse på eksamenskarakteren vil kunne fungere som en kvalitetssikring av sensor.

En bokstavkarakter er i seg selv svært lite informativ og gir studentene veldig lite grunnlag til å kunne forbedre prestasjonen til neste eksamen.  I dag er det ikke noen formkrav til begrunnelsens omfang, så kvaliteten på begrunnelsen varierer i stor grad fra sensor til sensor. Hele den akademiske kulturen bygger på at man må begrunne de valg man foretar seg, dette burde også gjelde for sensor. 

Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS) ved Universitetet i Oslo har prøvd ut automatisk begrunnelse og både studenter, administrasjonen og faglærerne var fornøyde. De kan også vise til å ha spart administrative ressurser på det.  Jeg mener det vil være riktig å sette i gang flere prøveprosjekter på dette området. De gode erfaringene fra ILS kan være til inspirasjon og nytte for å heve kvaliteten.

Følg debatten:

Hele den akademiske kulturen bygger på at man må begrunne de valg man foretar seg, dette burde også gjelde for sensor. 

Marte Øien

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS