dispensasjon

Ber om å slippe karakter­krav på sykepleier­studiet

Høgskulen på Vestlandet har bedt Kunnskapsdepartementet om dispensasjon fra å ha karakterkrav i matte og norsk for sykepleierstudenter.

Unge som ønsker å bli sykepleiere må ha karakteren 3 eller bedre i matte og norsk for å komme inn på studiet. Bildet er tatt i 2022 i forbindelse med en traumeøvelse.
Publisert

Fra og med studieåret 2018/19 ble kravet om karakteren 3 eller bedre i matematikk og norsk innført på norske sykepleierutdanninger. Begrunnelsen var at det ville heve kvaliteten på utdanningen og gjennomføringsevnen til studentene.

Men flere utdanningsinstitusjoner sliter med å tiltrekke seg kvalifiserte studenter til sine utdanninger. En kartlegging gjort av tidsskriftet Sykepleien nylig viser at 27 av 37 sykepleierutdanninger har så få søkere at de ikke har poengkrav for å komme inn. 

En som har vært kritisk til karakterkravet er prorektor ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Anne-Grethe Naustdal. Hun har lenge ment at høgskolen mister mange flinke sykepleiere ved å ha karakterkrav. 

Denne uka har hun bedt Kunnskapsdepartementet om dispensasjon fra karakterkravet. 

Mistet mange studenter

— Vi mister mange potensielle studenter på grunn av karakterkravet. Særlig for de mindre campusene våre i Førde og på Stord, er det alvorlig, og vi er bekymret over nedgangen vi ser her. Det er og i distriktene at rekrutteringsutfordringene til helsetjenestene er størst, sier Naustdal i en kommentar på HVL sin nettside.

Da Opptaksutvalget la fram sine anbefalinger i desember i fjor, var et av rådene å fjerne alle karakterkrav. Begrunnelsen var at de ønsker en enkel og helhetlig opptaksmodell, der generell studiekompetanse er hovedinngangen til høyere utdanning. 

Utvalget understreket at det er institusjonenes ansvar å sørge for at studentene oppnår den kompetansen de trenger for å utøve yrket de utdanner seg til.

Dette er prorektoren ved HVL sikker på at de skal få til hvis de får dispensasjon. 

— Vi klarte å utdanne gode sykepleiere før 2019, og er sikker på at vi skal klare å lære studentene det de trenger for å være godt forberedt til arbeidslivet som venter dem, sier Naustdal.

Over hundre flere

Ved HVL opplevde en klar nedgang i antall søkere og kvalifiserte søkere etter at karakterkravet ble innført. Under pandemien steg tallene, men de to siste årene har trenden vært nedadgående. 

Ser man på landsbasis har søkertallene til sykepleie falt med 23 prosent, mens søkertallene i år er de laveste på ti år.

I forbindelse med søknaden om dispensasjon har HVL regnet på hvor mange flere studenter de kunne ha hatt hvis det ikke var et karakterkrav. Tallene viser at det ville vært 125 flere sykepleierstudenter i 2023. 

Men det er ikke alle som mener karakterkravet bør forsvinne. I forbindelse med fremleggelsen av Opptaksutvalgets rapport, uttalte studentlederen i Norsk sykepleierforening, Sigrid Husøy Larsen, at hun mener det er riktig å fortsette med karakterkrav.

— Det er et tungt studie språklig og det krever forståelse innenfor matematikk for å regne ut medisindoser, sa hun til Sykepleien

Hun mente at det er for tidlig å si at ordningen med karakterkrav ikke fungerer.

— Karakterkravet ble innført i 2019/2020. Bare ett kull har blitt uteksaminert, og på grunn av pandemien er gjennomføringsgraden ikke målbar ennå, sa hun til tidsskriftet.

Powered by Labrador CMS