EU-programmer

Ber Stortinget gi grønt lys for Horisont Europa og Erasmus

Regjeringa sendte i dag over proposisjonene der den ber Stortinget om samtykke til å bli med i EU-programmene.

— Vi har enda høyere ambisjoner for neste periode, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): – Vi greier ikke å løse de store og internasjonale samfunnsutfordringene alene. Vi trenger samarbeid på tvers av landegrensene. Det sikrer vi oss gjennom å bli med i verdens største forsknings- og innovasjonssamarbeid og verdens største utdanningsprogram.

Det heter det i en uttalelse fra forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i forbindelse med at regjeringa i dag sendte over proposisjoner til Stortinget, der de ber om samtykke til å delta i en rekke EU-programmer.

Et av dem er Horisont Europa, EUs rammeprogram for forskning og innovasjon de neste sju årene.

Overraskende? Nei. Også i statsbudsjettet for 2021 slo regjeringa fast at Norge skal delta i rammeprogrammet. Nå gjenstår bare den formelle tilslutningen fra Stortinget.

Har deltatt i nesten 11.000 prosjekter

Rammeprogrammet er, som Khrono har skrevet om tildligere, allerede sjøsatt, med et budsjett på nær 960 milliarder norske kroner.

Det norske bidraget anslås til 25 milliarder kroner.

Asheim viser i en pressemelding til at «norsk forskning, offentlig sektor, helseforetak og næringsliv har hittil hentet hjem 13,6 milliarder kroner fra Brussel og deltatt i nesten 11 000 prosjekter», gjennom det forrige rammeprogrammet Horisont 2020.

— Vi har enda høyere ambisjoner for neste periode. Tildelingene fra Horisont Europa er en ting, men minst like viktig er tilgangen til samarbeid med kloke hoder, ny kunnskap, markeder og infrastruktur, sier Asheim i meldingen.

De «høyere ambisjonene» Asheim snakker om ble først tallfestet i et intervju med Khrono, der han skrudde opp ambisjonene ganske kraftig sammenlignet med det som var målet for Horisont 2020.

Vil skru opp ambisjonene

Det offisielle målet for Horisont Europa var på to prosent. Tidligere direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, sa til Khrono at han ville øke dette til 2,5 prosent for Horisont Europa.

Asheim høynet med et mål på tre prosent.

— Ja, det mener jeg absolutt. Så er det viktig å si at det vi får ut av å delta i Horisont Europa er ikke bare krone for krone inn og ut, vi får veldig mye ut av samarbeidet generelt, så det er ikke noe nederlag at vi nå putter noe mer inn enn det vi får ut, vi får mye annet ut av det også. Men på sikt mener jeg målet må være å få mer igjen enn vi putter inn, sa Asheim i fjor.

I dagens pressemelding vises det til at departementet har hovedansvaret for rammeprogrammet, men at en også har et støtteapparat der Forskningsrådet og Innovasjon Norge er hovedaktørene.

Ber også om tilslutning til Erasmus+

I tillegg til Horisont Europa ber regjeringen Stortinget om samtykke til deltagelse i utdanningsprogrammet Erasmus+, som har et budsjett på nær 260 milliarder norske kroner og et norsk bidrag anslått til åtte milliarder.

Ifølge Asheim har mer enn 50.000 norske elever, studenter og ansatte reist ut gjennom Erasmus+. Regjeringen ønsker at flere skal ta deler av utdanningen sin i utlandet.

Powered by Labrador CMS