Korona

Ber studenter som reiser hjem om å gå i karantene

Seks kommuner i Møre og Romsdal ber hjemreisende studenter fra røde områder om å gå i ti dagers frivillige karantene.

Studenter på vei hjem til Møre og Romsdal bes om å gå i karantene dersom de kommer fra røde områder som Oslo.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange studenter sitter i disse dager med hodet bøyd over en pensumbok. Kanskje har man allerede så smått begynt med sine første eksamener for semesteret. En intensiv periode, som blir erstattet med førjulsglede og hjemreise.

Men seks kommuner i Møre og Romsdal ber nå studenter som planlegger å reise til området om å gjøre en ekstrainnsats for å holde smitten nede. Fylket på Nordvestlandet er et av områdene med minst smitte i landet, og slik ønsker kommunene at det skal fortsette å være.

Derfor ber kommunene Kristiansund, Molde, Hustadvika, Rauma, Aukra og Averøy studenter som vender hjem til jul om å gå i en frivillig karantene på ti dager.

Det skriver NRK.

Tror flere kommuner vil følge etter

Kommuneoverlege i Molde kommune, Cato Innerdal, sier til NRK at han har stor tiltro til at studentene vil følge anbefalingen.

– Det er en anbefaling, ikke en forskrift eller et vedtak som det var snakk om i vår da mange kommuner innførte den såkalte søringskarantenen.

Seks kommuner har så langt stilt seg bak anbefalingen, men Innerdal tror flere vil følge etter.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener det er et godt råd og forstår at kommunene med lite smitte er bekymret for at hjemreisende studenter.

– Det er et godt råd for alle i Norge å være forsiktig og begrense kontakt med mange andre personer de neste ukene. Det viktigste for studenter som reiser hjem til jul er imidlertid å isolere seg hvis de blir syke og ellers følge de samme vanlige rådene om avstand til dem man ikke vanligvis bor sammen med, sier han til NRK.

Ikke aktuelt med interne karanteneregler

Samtidig påpeker han at det ikke er aktuelt Helsedirektoratet å anbefale karanteneregler internt i Norge.

– Det skyldes at smitterisikoen er veldig ulik fra område til område og miljø til miljø – og at det tross alt er vesentlig mindre smitte i Norge enn i utlandet akkurat nå, sier Nakstad til statskanalen.

Powered by Labrador CMS