klima og miljø

Ber studenter unngå oljejobber: — Viser at Borten Moe bommer grovt

Talsperson i Grønn Ungdom, Ulrikke Torgersen, mener FN-sjef António Guterres' uttalelser setter Ola Borten Moes oljeutdanning-utspill i et svært dårlig lys.

Oljeindustrien skal fases ut, og FN-sjef António Guterres ber unge tenke seg godt om før de søker på jobber i denne industrien.
Publisert

En uke før søknadsfristen for Samordna Opptak gikk ut i vår, oppfordret forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) unge til å søke seg inn på oljeutdanningene.

Utspillet kom i kjølvannet av en undersøkelse som Kunnskapsdepartementet har hentet inn, som viser at det i 2021 bare var 1500 som søkte seg til oljerelaterte utdanninger mot 7500 i 2013.

Forrige uke gikk FN-sjef António Guterres ut og advarte studenter som skal ut i arbeid om å søke på jobber som potensielt sett kan forverre klimaendringene.

— Dagens unge er generasjonen som skal lykkes med å håndtere klimakrisen. Til tross for tunge bevis på at vi står overfor en klimakatastrofe, ser vi fortsatt at det investeres store summer i for eksempel kull og fossilt brensel, sa Gutteres.

FN-sjef António Guterres advarer mot å søke jobber innenfor oljeindustrien.

Deretter advarte han studenter mot å velge yrker der utvinning av for eksempel olje står sentralt.

— Nødt til å omstille oss

Talsperson i Grønn Ungdom, Ulrikke Torgersen, er ikke uventet enig med FN-sjefen, og mener at uttalelsene hans setter Ola Borten Moes oljeutdanning-utspill fra april i et svært dårlig lys.

— Dette viser enda sterkere at Borten Moe bommer grovt. Oljejobbene er ikke trygge lengre. Vi kan ikke fortsette å utdanne unge til petroleumsindustrien når jobbene ikke er trygge, sier Torgersen.

Hun fortsetter:

— Vi er nødt til å omstille oss. Legger vi ikke om kursen raskt, vil det koste dagens unge dyrt. Å oppfordre unge til å søke oljeutdanninger er stikk i strid med forskningen som Ola Borten Moe også har ansvar for. Vi må slutte å lete etter olje. Dette er ikke lenger bare noe MDG mener, men noe det er bred enighet om i forskningsmiljøer over hele verden.

I april sa Ola Borten Moe blant annet dette:

— Oljenæringen er den største og viktigste i Norge. Vi har brukt 50 år på å bygge opp kompetanse innenfor olje og gass. Nå er det få som søker, og vi trenger å få opp interessen.

— De som går ut i arbeid i dag skal arbeide til 2070-tallet, sier Ulrikke Torgersen.

— I utakt med forskningen

Ulrikke Torgersen er klar over at omstillingen til et grønnere samfunn kommer til å ta tid, men presiserer at hun heller vil ha de unge og kvikke hodene til å søke seg inn på utdanninger i retning de fornybare næringene.

— Vi vil fortsatt trenge personell innenfor olje og gass i mange år fremover. De som i dag utdanner seg innenfor petroleumsfag, vil senere ha muligheten til å omstille seg å bidra til det grønne skifte. Hva tenker du om det?

— Jeg tenker at det er bedre at flest mulig velger utdanninger som retter seg mot de nye næringene. Det er jo heller ikke slik at vi ikke skal utdanne noen som helst innenfor petroleumsindustrien. Det er fortsatt slik at veldig mange jobber innenfor olje- og gassindustrien i dag, men aktivt forsøke å få flest mulig studenter inn i utdanninger med usikre fremtidsutsikter er svært i utakt med den forskningen han representerer, svarer Torgersen.

— De som går ut i arbeid i dag skal arbeide til 2070-tallet. Da skal vi være ferdige med oljealderen for lenge siden, poengterer Torgersen.

Powered by Labrador CMS