COP27

Betalte nesten 30.000 for fire netter på luksushotell

Grundige undersøkelser til tross, det var ikke mulig for Norges forskningsråd å oppdrive et billigere hotellrom, ifølge direktøren. — Det var et typisk hotell og rom for Sharm el Sheikh, sier hun.

Mari Sundli Tveit sittende i en stol ved et vindu.
Norges forskninngsråds direktør Mari Sundli Tveit forteller at det ble vurdert å droppe turen til FNs klimatoppmøte.
Publisert

Da Mari Sundli Tveit skulle til Egypts Sharm el Sheikh for å delta på FNs klimakonferanse Cop27 i november, var gode råd rådyre.

Etter grundige undersøkelser fant de til slutt det billigste hotellrommet som var å oppdrive, et rom på det femstjerners hotellet Dream Beach Resort som kostet Norges forskningsråd 27.560 kroner for de fire nettene.

— Hva synes du om den prisen?

— Dette er dyrt for et hotellrom, og vi gjorde grundige undersøkelser for å finne så rimelig overnatting som mulig. Under Cop27 var dette det generelle prisnivået på overnatting, svarer Norges forskningsråds direktør Mari Sundli Tveit per e-post.

— Hvordan var hotellrommet?

— Det var et typisk hotell og rom for Sharm el Sheikh. Vi gjorde grundige undersøkelser for å finne så rimelig overnatting som mulig.

Hotellet er «et utmerket valg for reisende som besøker Sharm El Sheikh, for her tilbys det en familievennlig atmosfære, i tillegg til mange smarte fasiliteter som er designet for å forbedre oppholdet ditt» skriver Tripadvisor om hotellet, som også kommer med portvakt, svømmebasseng og restaurant.

I tillegg til hotellovernattingen kom også 16.560 kroner i flybilletter, noen hundrelapper i transport til og fra Gardermoen, en tusenlapp i diettpenger og et par tusenlapper i kompensasjonstillegg for utenlandsreisen.

Alt i alt endte regningen for direktørens fire netter i Egypt på 48.016 kroner.

Khrono har fått innsyn i reiseregningene til en rekke toppledere i kunnskapssektoren og har den siste tiden publisert flere artikler om ledernes reiseutgifter og reisevaner.

Budsjettkutt, nedbemanning og reisestopp

Mari Sundli Tveits tur til Sharm el Sheikh ble gjennomført midt oppi nedskjæringene og nedbemanningen i Norges forskningsråd. De hadde allerede fått beskjed om at driftsbudsjettet kom til å bli kuttet med over 60 millioner, noe som tilsvarer nesten 10 prosent, og det var kjent at dette ville føre til nedbemanninger.

Noen uker etter at direktøren kom hjem fra turen, ble nedbemanningen konkretisert - 80 til 100 årsverk måtte ut for å få endene til å møtes.

Og enda et par uker senere, nokså nøyaktig en måned etter at Tveit sjekket inn på hotellet i Egypt, kom beskjeden om at reisevirksomhet var del av rådets kuttliste, sammen med blant annet møbler og opplæring.

— Turen ble gjennomført samtidig som budsjettkuttene kom, og bare en måned før du trakk i nødbremsen. Hva tenker du om det?

— Vi gjorde grundige vurderinger rundt gjennomføring av alle reiser, og de aller fleste av reisene mine i 2022 avlyste jeg. Denne reisen ble prioritert fordi jeg var en del av den norske delegasjonen til Cop27, og det var viktig å løfte forsknings- og innovasjonsperspektivet.

Offisielle arrangementer og bilaterale samtaler

— Ble det vurdert å droppe turen?

— Ja, det ble vurdert, og det ble besluttet at reisen skulle prioriteres. Jeg avlyste i denne perioden en rekke andre viktige reiser for å spare kostnader, blant annet ble reisen til naturtoppmøtet i Montreal like etter klimatoppmøtet kansellert av hensyn til kostnader og behov for tilstedeværelse i omstillingsprosessen.

Tveit skriver videre at hun som del av den norske delegasjonen «deltok på en rekke offisielle arrangementer og hadde mange bilaterale samtaler og møter med internasjonale aktører mellom de offisielle arrangementene.»

— Du var med i regjeringens delegasjon - dersom de ville ha deg med dit, ville det ikke vært naturlig at de betalte regningen?

— Det er vanlig at deltakerne i den norske delegasjonen dekker egne reiseutgifter.

Forskerforbundet: — Antar møtet ble ansett som særdeles viktig

Fungerende leder i Forskerforbundets lokallag i Forskningsrådet, Lillian Margrethe Baltzrud, ønsker ikke å mene noe om prisen på hotellovernattingen, men skriver til Khrono at hun «har forståelse for at det kan skape reaksjoner at det ble prioritert å bruke et såpass høyt beløp og tid til reise på dette tidspunktet, siden vi da var på vei inn i en omstillingsprosess».

— Rett etterpå ble også all reisevirksomhet som rådet betalte for stoppet, og det omfattet vel også toppledelsen. Om jeg husker riktig, så ble flere av reisene til direktøren avlyst gjennom hele første delen av omstillingsprosessen, så jeg antar at klimatoppmøtet i Sharm el Sheikh ble ansett som en særdeles viktig arena å delta på.

Powered by Labrador CMS