Debatt ● Sjur Selsvik
Blanke ark med ny minister
Velferdstingene i Norge håper Sandra Borch kommer inn i stillingen med et åpent sinn og genuint engasjement for å gjøre studenters hverdag bedre.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Det er ingen tvil om at Ola Borten Moe sin tid som forskning- og høyere utdanningsminister har vært turbulent. Den halvstuderte røveren gjorde det til sitt oppdrag å gjøre en tidvis grå sektor politisk sprengbar, det lyktes han med. Gjennom sparking av forskningsrådet, innføring av skolepenger, store kutt i byggeprosjekter og bagatellisering av studenters psykiske helseproblemer og økonomiske utfordringer har han gjort akademia generelt og studentene spesielt uvanlig opposisjonelle.
Men la oss ikke dvele for mye over den tiden som har vært, men heller ønske Sandra Borch velkommen til det som er en av de mest spennende statsrådspostene for tiden. Vi håper hun kommer inn i stillingen med et åpent sinn og genuint engasjement for å gjøre studenters hverdag bedre. Her er en kort tiltaksliste som ville gått langt i å bekrefte et slikt engasjement:
Fyll opp studentlommeboken. Fra dette studieåret får studenter 9000kr mer i året å rutte med. Selv om dette åpenbart er gledelig forsvinner mesteparten av dette i en prisvekst som rammer studenter svært hardt. Vi håper statsråden vil forplikte seg til å arbeide for kontinuerlig økning av studiestøtten med et mål om å feste den til 1.5G, hvilket per nå er 177.930kr i året. Dette vil fortsatt være langt under fattigdomsgrensen for enslige nordmenn, så noe enormt krav kan det ikke påstås å være. Vi må slutte å romantisere den fattige studenten og heller satse på å skape gode studenthverdager. Økonomi er selvsagt nøkkelen her.
Reverser kuttet til samskipnadene. I statsbudsjettet som ble vedtatt i fjor kuttet regjeringen 25 millioner kroner fra velferdstilskuddet til studentsamskipnadene, dette er midler som går til opprettholdelse av samskipnadenes gode tilbud til studentene. Særlig vil fortsatt kutting her kunne gå utover det psykiske helsetilbudet samskipnadene tilbyr studentene. Dette vet vi er et tilbud som blir svært godt brukt og neppe vil bli mindre viktig i årene som kommer. Vi håper regjeringen reverserer kuttet for å sikre gode tilbud til studenter i en krevende tid. Hvis ikke blir det stadig vanskeligere å ta regjeringen på alvor når det gjelder studenters psykiske helse.
Sikre flere studentboliger. Gladnyheten i fjorårets budsjett var økningen i kostnadsrammen som har tilgjengeliggjort nye boligprosjekter for samskipnadene. Dette kan føre til mer studentboliger, men mye gjenstår. For å gjøre det mye enklere å bygge studentboliger håper vi Borch vil prioritere å få studentboliger som et eget formål i plan- og bygningsloven. Med dette vil kommunale søknadsprosesser og regulatoriske hindringer være mye mindre, boligbyggingen vil skje raskere. En rapport bestilt av kommunal- og distriktsdepartementet viste i fjor at dette ville vært uproblematisk. Samskipnadene ønsker dette, kommunene med studenter ønsker dette og vi ønsker dette. Slik får vi fart på studentboligbygging.
Sandra Borch har nå muligheten til å løfte studentvelferden i Norge på kort og lang sikt med konkret politikk. Vi ser frem til det vi tror blir et godt samarbeid med gjensidig respekt og ikke minst et gjensidig ønske om å bedre studenters hverdag.
Nyeste artikler
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer
Klar for et kvantesprang?
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord