Norce

Ble sagt opp etter 22 år i jobben. Nå tar han arbeids­giveren til retten

En ansatt i Norce mener han er usaklig sagt opp og at han er bedre kvalifisert enn seks navngitte kolleger.

En Norce-ansatt møter arbeidsgiveren sin i retten i Stavanger tinghus. Det er satt av tre dager til rettssaken.
Publisert Oppdatert

«Anvendbar kompetanse» står i sentrum når en Norce-ansatt møter sin arbeidsgiver i retten i slutten av september.

Mannen ble sagt opp etter 22 år som en del av nedbemanningsprosessen i forskningsinstituttet Norce våren 2020.

I sluttinnlegget som denne uka ble levert inn, argumenterer han for at han er usaklig oppsagt. Mannen viser til at Norce ikke har gjort en god nok helhetsvurdering før oppsigelsen, og ikke tatt hensyn til ansiennitet, høy alder eller forsørgeransvar i sin vurdering.

Forsvarer oppsigelsen

Norce på sin side mener oppsigelsen kan forsvares. De viser til at de i samråd med fagforeningene hadde bestemt at kompetanse skulle veie tyngst i nedbemanningsprosessen. Forskningsinstituttet mener nedbemanningen har vært gjort etter grundige og konkrete vurderinger.

Norce har fastsatt kriteriene. Og den ansatte som går til sak mener han er bedre kvalifisert enn seks navngitte kolleger.

Norce slår tilbake og skriver at alle seks nevnte kom bedre ut enn saksøkeren og at selskapet ville mistet «sentrale nøkkelpersoner, nøkkelteam og personell med særskilt kompetanse som er sentrale for videre drift» hvis noen av disse seks måtte slutte.

Toppsjef måtte gå av

I mai 2020 kom nyheten. Forskningsinstituttet Norce skulle nedbemanne med mellom 35 til 40 ansatte, der flere hadde fartstid på over 20 år.

Det endte med at 20 ansatte fikk sparken i forskningsinstituttet som har slitt med underskudd siden opprettelsen i 2017. Ytterligere 30 ble omplassert.

Etter at nyheten sprakk måtte Norce tåle stor intern uro, og i starten av 2021 valgte toppsjefen å gå av.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Oppsigelsene kom ikke uten følger.

Før jul kunne Khrono fortelle at inntil 10 av oppsigelsene kunne havne i rettssystemet.

I mai skulle en 58 år gammel kvinne møte sin arbeidsgiver gjennom 34 år i retten, men valgte å inngå forlik få dager før rettssaken skulle begynne.

Satt av tre dager

Den Norce-ansatte som nå skal møte arbeidsgiveren sin i retten, har fortsatt jobben sin i påvente av rettssaken og har derfor ikke lidd økonomiske tap i perioden.

Han søker erstatning for belastningen han har blitt påført, men lar det være opp til retten å avgjøre størrelsen på en eventuell erstatning. Han ønsker også å få sine saksomkostninger dekket.

Norce er representert av advokat Anette Eckhoff i Næringslivets Hovedorganisasjon. Hun ønsker ikke å kommentere saken og viser til innholdet i sluttinnlegget.

Det samme gjelder Teknas advokat Jeanette Engebretsen som representerer den Norce-ansatte.

Saken skal gå i Sør-Rogaland tingrett 27.-29. september.

Powered by Labrador CMS