kinasamarbeid

Borten Moe frikjenner NTNU i Kina-saken – på én betingelse

Det er ingenting i dataene som den kinesiske studenten fikk tilgang til som truer norske sikkerhetsinteresser, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Statsråd Ola Borten Moe frikjenner NTNU i et intervju med Dagbladet.
Publisert Oppdatert

I romjulen uttalte hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole Tom Røseth at NTNU burde gå gjennom rutinene sine.

Uttalelsen kom i kjølvannet av Dagbladets mange saker om at en kinesisk doktorgradskandidat, som er tilknyttet det kinesiske forsvarsuniversitet NUDT, fikk tilgang til konfidensielle Equinor-data i løpet av sitt innvekslingsopphold ved NTNU i perioden 2017-2019.

I et ferskt intervju med Dagbladet frikjenner forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) NTNU – forutsatt at universitetet visste at de samarbeidet med det kinesiske militæret da de hadde den kinesiske stipendiaten hos seg.

— Så lenge du har et bevisst forhold til det, og agerer deretter, er det selvsagt helt uproblematisk, sier Borten Moe.

Khrono intervjuet prorektor for forskning og formidling ved NTNU, Tor Grande, like etter årsskiftet, som blant annet kunne fortelle at den kinesiske studenten forlot NTNU for 3,5 år siden, og at resultatene av oppholdet ved NTNU ble publisert i et åpent vitenskapelig tidsskrift etter avtale med Equinor.

— Dette er et eksempel på internasjonal kunnskapsdeling gjennom studentutveksling og forskningssamarbeid, sa Grande.

Veileder var generalmajor

Den kinesiske studentens hovedveileder for oppholdet i Norge var professor Song Junqiang, som er generalmajor i Folket frigjøringshær i Kina.

— Om veilederen er oberst, sersjant eller generalmajor er ikke noe kjempepoeng, sier Borten Moe.

Ifølge Dagbladet slår statsråden fast at NTNU har samarbeidet med det kinesiske militæret.

De konfidensielle Equinor-dataene som den kinesiske studenten fikk tilgang til er ikke sensitive, ifølge Equinor selv.

— Det er ikke noe der som truer norsk sikkerhet eller grunnleggende norske sikkerhetsinteresser. Det kan det jo være greit å bare slå fast først som sist, sier Borten Moe til Dagbladet, som har forelagt intervjuet med statsråden til ledelsen ved NTNU.

NTNU visste

På spørsmål om hvorvidt NTNU var klar over at de forholdt seg til det kinesiske forsvaret ved å forholde seg til NUDT, svarer kommunikasjonsavdelingen ved universitetet følgende:

— Dekan Ingrid Schjølberg bekrefter at fakultetet var klar over at studenten var tilknyttet NUDT og at de agerte i samsvar med dette under hans opphold.

Equinor har tidligere uttalt at kandidaten blir vurdert som en student ved NTNU da forskningen ble gjennomført.

Powered by Labrador CMS