teknologi

Bruker styrepenger på en cobot

En menneskelignende robot, en såkalt cobot, står på sakskartet til styret ved Universitetet i Agder onsdag.

Universitetet i Agders campus i Grimstad har en egen robot-lab. Nå vil universitetet også kjøpe inn en cobot til e-helsesatsingen sin..
Universitetet i Agders campus i Grimstad har en egen robot-lab. Nå vil universitetet også kjøpe inn en cobot til e-helsesatsingen sin..
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med vedtaket som ble gjort i styret ved UiA onsdag formiddag)

To av fakultetene ved Universitetet i Agder har søkt om penger til en antropomorf cobot, som er en menneskelignende robot som kan samhandle med mennesker.

Saken kom opp på styremøtet ved Universitetet i Agder onsdag 13. mai og universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen anbefalte styret å si ja. Pengene, i alt 2,125 millioner kroner, foreslo hun å ta fra universitetsstyrets strategiske fond. Fondet er på 13 millioner og har stått urørt i mange år, går det fram av styrepapirene.

Styret fattet vedtak onsdag formiddag, og pengene til coboten ble bevilget.

Coboten skal brukes ved I4Helse, som er et senter for innovasjon og tjenesteutvikling innenfor helse og omsorg ved universitetets campus i Grimstad. De menneskelignende, samhandlende robotene er er tiltenkt oppgaver i helse-, pleie- og omsorgssektoren, og Universitetet i Agder fikk en slik presentert da senteret I4Helse åpnet i august 2019. Tanken er at coboten skal være med å sette UiA på kartet innen robotassistert helse, ifølge universitetsdirektøren.

Det er tydelig at en av de sentrale utfordringene for det moderne samfunnet vil være muligheten for fysisk assistanse til personer i karantene.

Dekanene Michael Rygaard Hansen og Anders Johan W. Andersen ved Universitetet i Agder

Ekstraordinær tildeling

Smith-Tønnessen påpeker i styrepapirene at det ikke er fritt frem for andre å søke midler fra styrets disposisjonsfond.

— Det er viktig at en slik bevilgning ikke åpner for ytterligere søknader og omkamper utenfor ordinære budsjettprosesser, skriver hun, men påpeker at dette prosjektet er såpass unikt i både universitetetsammenheng og i norsk sammenheng, at det ikke setter en slik presedens, særlig fordi det underbygger satsingen i4Helse.

Korona-aktuell

Fakultet for teknologi og realfag og Fakultet for helse- og idrettsvitenskap står sammen bak søknaden. De påpeker blant annet at koronakrisen har gjort cobot-teknologien ekstra aktuell.

— Dette er dessverre ekstra aktuelt i den nåværende ulykksalige situasjon med den globale spredningen av korona-viruset. Det er tydelig at en av de sentrale utfordringene for det moderne samfunnet vil være muligheten for fysisk assistanse til personer i karantene, skriver to dekanene, professor Michael Rygaard Hansen ved Fakultet for teknologi og realfag og professor Anders Johan W. Andersen ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap i sæknaden.

De sier videre at coboten vil komme studenter og forskere til nytte på mange måter. Den skal introdusere studenter innen verne- og sykepleoe til bruk av cobotteknologi. det skal være felles studentprosjekter der de to fakultetene samarbeider om bruk av coboten innen helse, pleie og omsorg, og det skal være felles forskningsprosjekter på feltet.

Powered by Labrador CMS