Hele verden følger med på Coronaviruset som har brutt ut i Kina. Foto:Flickr.com/musume miyuki

Coronaviruset: Universitetene følger med på situasjonen

Virusutbrudd. Flere universiteter har utvekslingavtaler med Kina der viruset herjer. — Hold deg oppdatert, er rådet fra ekspertene.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi har sjekket om vi har studenter i den delen av Kina der utbruddet startet. Det har vi ikke, men vi følger med på myndighetenes råd, sier Reidun Mangerud, kommunikasjondirektør ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). De har samtidig lagt ut en liste med ting over hva du bør vite om viruset.

De er ikke alene om å holde ekstra øye med Kina i disse dager. I desember ble et nytt coronavirus oppdaget i byen Wuhan i Kina. Per 24. januar er det 26 verifiserte tilfeller av dødsfall hos personer med viruset i kroppen. Over 830 mennesker har fått påvist viruset gjennom prøver og det har blitt registrert funn hos personer som har reist videre til andre land. Det har ført til krisemøter hos Verdens helseorganisasjon (WHO) denne uken.

Fakta

Coronavirus

Startet som et utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Kina desember 2019. Identifisert av kinesisk helsemyndigheter 7. januar 2020.

Over 800 har fått påvist viruset. 26 bekreftet dødsfall og over 4000 anslås å ha blitt smittet.

Tyder at smitten startet på et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market.

Har genetiske likheter med SARS-viruset (SARS-CoV). 774 dødsfall ble registret i 26 land etter den epidemien i 2002-2003.

En del av coronavirusfamilien som omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon

Feber har vært rapporter som det vanligste symptomer på infeksjon. Sår hals er rapportert og noen har blitt diagnostisert med lungebetennelser med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med luneinfiltrater på røntgen.

Folkehelseinstituttet anbefaler god håndhygiene, med såpe og vann, til forebygging.

Det finnes ingen vaksine eller forebyggende medisin mot sykdommen per i dag.

Verken Folkehelseinstituttet, EU, eller WHO fraråder å reise til Kina.

(Kilde: Folkehelseinstituttet, Store Norske Leksikon. 24. januar 2020)

— Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet til deres nettsider. De følger også situasjonen fortløpende.

Ingen nye tiltak

Universitetet i Bergen har som USN et øye med på utviklingen i Kina. De anbefaler ansatte som skal ut å reise følge med på UD sine reiseråd og råd fra Folkehelseinstituttet.

Universitetet i Oslo sier de er klar over situasjonen i Kina og følger den nøye.

— Vi forholder oss til rådene fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og departementet, men vi jobber parallelt med å vurdere om det er behov for egne tiltak. VI oppfordrer til å følge UDs reiseråd, sier Johan Løkberg Tofte i enhet for HMS og beredskap i en e-post til Khrono.

Kinesiske myndigheter ber egne innbyggere om å ikke dra til, eller forlate, Wuhan. UD på sin side ber nordmenn på reise i Kina om å følge godt med på nyhetsbildet og være forberedt på forsinkelser eller behov for å endre reiserute som følge av restriksjoner og eventuelt andre tiltak.

— Dersom du er i Kina så anbefaler jeg at man følger med på nettsidene til WHO og CDC for få oppdatert informasjon om utviklingen, sier Kristin Greve-Isdahl Mohn, førsteamanuensis ved klinisk institutt ved Universitetet i Bergen.

Det viktigste forebyggende tipset hun har er å vaske hendene og ringe til legen dersom du føler deg syk etter å kommet hjem til Norge fra et annet land.

— Viruset smittet først fra dyr til mennesker, men det bekymringsverdige nå er at det smitter fra mennesker til menneske. Heldigvis viser det seg foreløpig ikke å være spesielt smittsomt. Men hele verden er på alerten, uten at det er grunn til å få panikk, sier hun.

Minimale sjanser til å bli smittet

Coronaviruset var ordet som ble mest googlet i Norge på torsdag. Professor Ørjan Olsvik ved institutt for medisinsk biologi på UiT - Norges arktiske universitet mener de som søker dette opp ikke behøver å bekymre seg i Norge.

— Gjennomsnittsalderen på de som har død av dette er 73 år. Den yngste er 45. Analysen av de 17 som har dødd av dette viser at ingen var frisk før de fikk viruset, forteller han.

Viruset ble identifisert 7. januar 2020 av kinesiske helsemyndigheter og kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. Utbruddet startet i desember 2019 i storbyen Wuhan i Kina. Verdens helseorganisasjon uttalte torsdag at det ikke er noen grunn til å erklære global helsekrise.

Vi forholder oss til rådene fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og departementet, men vi jobber parallelt med å vurdere om det er behov for egne tiltak

Johan Løkberg Tofte

— Som de sa så er ikke dette en global sak. Det meldes at viruset har spredd seg til USA og andre land, men det er ingen som har blitt smittet videre i USA for eksempel. Dette er først og fremst en sak i Kina. Der har man nå allerede stengt av byer og isolert mot omverden, sier Olsvik.

Han mener sjansen så lenge utbruddet er konsentrert i Kina, er svært liten for å bli smittet av en kinesisk turist på besøk i Norge.

— Du begynner å nærme deg 12 rette i tipping i så fall. I min verden er sjansen så godt som null for at det skjer. Men om premissene forandrer seg kan vi nok få en del syke også her i Norge, men viruset synes nå å være adskillig mindre dødelig enn corona-utbruddene i 2003 og 2013.

Lært av tidligere utbrudd

Mohn forteller at verden har lært etter tidligere pandemier og epidemier, som svineinfluensaen og SARS-viruset. Det nye viruset som nå er funnet er forøvrig 80 prosent likt som SARS-viruset som herjet i 2002 og 2003.

— Etter slike hendelser er man mye tidligere ut med beredskap. Det er beredskapsplaner, komiteer og tiltak som iverksettes på kort varsel når slikt oppstår nå. På Heathrow i London så har man allerede en egen ankomstområde for passasjerer som kommer fra Kina.

Dødeligheten på viruset har så langt vært på fire prosent. Som Olsvik påpeker hun at de som har død har stort sett hatt bakenforliggende sykdom fra før av.

— Det er ingen grunn til å få panikk. Men man bør være årvåkne og følge med på situasjonen, sier hun.

Powered by Labrador CMS