Borch-saken

Dagbladet: Sandra Borch ligger an til å bli frikjent

UiT Norges arktiske universitet skal så langt være innstilt på å frikjenne Sandra Borchs masteroppgave for juks.

Sandra Borch ligger an til å beholde karakteren på masteroppgaven sin fra 2014.

Masteroppgaven til den tidligere forsknings- og høyere utdanningsministeren er til behandling ved nemnd for studentsaker ved UiT Norges arktiske universitet. Ifølge Dagbladet har nemnda nå kommet med en foreløpig konklusjon, og personer tett på prosessen opplyser til avisa at konklusjonen så langt er at Borchs oppgave ikke skal strykes for fusk eller tekstlikheter.

Den endelige avgjørelsen skal ifølge Dagbladets kilder tas på nemndas møte på mandag.

Fikk D

Sandra Borch gikk på dagen 19. januar da det ble avslørt at masteroppgaven hennes  fra 2014 hadde store tekstlikheter med andre oppgaver.

Tidligere denne uka fortalte hun åpent om avgangen og den omstridte oppgaven.

Blant annet fortalte hun at hun i ettertid har fått tilgang til sensurbegrunnelsen. Der står det ifølge Borch at universitetet fant 15 prosent tekstlikhet og at karakteren ble satt ned på grunn av de manglende kildehenvisningene.

Borch fikk karakteren D på oppgaven. Denne karakteren ligger nå altså an til å bli stående.

Verken Sandra Borch eller UiT Norges arktiske universitet vil kommentere Dagbladets opplysninger.

Få blir frikjent

Svært få studenter som blir anklaget for fusk, blir frikjent i studentnemnda. Khrono skrev tidligere i år at nemnda ved UiT i 2023 behandlet 15 fuskesaker, hvorav fire ble frifunnet.

Tre fikk annullert besvarelsen og ble utestengt i ett semester, seks fikk annullert besvarelsen og ble utestengt i to semestre, mens én kun fikk annullert besvarelsen.

I tillegg ble 10 saker avsluttet av nemndas sekretariat uten reaksjon.

— Mente ikke å jukse

Sandra Borch har selv omtalt kopieringen fra andre oppgaver som slurv og dårlig håndverk, og har bedt om å bli trodd på at hun aldri mente å jukse. 

Da Khrono tidligere denne uka spurte om hun ville karakterisere det som er avslørt av tekstlikheter i oppgaven som juks, svarte hun:

— Det er ikke opp til meg å karakterisere det. Nå sitter universitetet med saken, og jeg vil ta konsekvensene av det universitetet bestemmer seg for.

Den tidligere statsrådet hadde ingen god forklaring på hvordan tekstlikhetene havnet i oppgaven hennes.

— Jeg tror alle som skriver master henter litt her og der, limer inn i et dokument for så å skrive det til sitt eget. Men jeg husker ikke det. Når man viser til de to masteroppgavene jeg har hentet tekst fra, husker jeg verken navn eller tittelen på de oppgavene.

Powered by Labrador CMS