Fadderuke

De fikk skylda for stort smitte­utbrudd — nå vil studentene rykke fram i vaksinekøen

Fadderlederne ved fem utdanningsinstitusjoner i Bergen ber myndighetene om hjelp for å få gjennomført årets fadderuke på normalt vis.

Mange reagerte da Bergen opplevde et stort smitteutbrudd i august og september i fjor.
Publisert Oppdatert

Tallene fra SHoT-tilleggsundersøkelsen viste at mange studenter sliter med psykiske plager, og at mange har hatt selvmordstanker. Fadderlederne i Bergen ønsker å sette fokus på studiestart 2021 som et tiltak for bedre psykisk helse.

Fakta

Fadderlederne i Bergen

  • Christian Arstein, fadderleder ved Norges Handelshøyskole Studentforening
  • Vår Eline Nilsen, fadderleder ved NLA Høgskolen i Sandviken
  • Birgit K. Opedal, fadderleder ved Høyskolen Kristiania
  • Susanne J. Njøtøy, fadderleder ved BI Handelshøyskolen campus Bergen
  • Martin Lie Jakobsen, fadderkoordinator ved Universitetet i Bergen

Nå ber de om hjelp fra myndighetene til å kunne gjennomføre en fadderuke som sikrer studentenes velferd.

«For at det skal være mulig for å oss å danne grunnlaget for et trygt, godt og normalt skoleår, må studentene være vaksinert, slik at vi kan treffes på en mest mulig vanlig måte. Vi ønsker derfor at unge fra 18 år og oppover, blir prioritert først i køen når det gjelder videre vaksinasjon», skriver fadderlederne i en pressemelding.

— Vi ønsker først og fremst mer forutsigbarhet til høsten. Vårt ønske er at studentene som kommer til Bergen, og NHH, får en god og trygg start. En «koronafri» fadderuke vil bidra til dette, sier fadderleder ved Norges Handelshøyskole (NHH) Studentforening, Christian Arstein.

Høstet kritikk i fjor

Forslaget fra fadderlederne kan være med på å skape en annerledes fadderuke enn studentene fikk for et år siden.

Da måtte studentene tåle mye kritikk etter et større smitteutbrudd i Bergen. Over 200 studenter fikk påvist Covid-19 i forbindelse med semesterstart. Professor Lise Rakner ved Universitetet i Bergen (UiB) gikk hardt ut og mente at fadderuka burde ha vært avlyst.

Studentlederen ved UiB, Sandra Krumsvik slo tilbake og kalte kritikken banal og unyansert.

— Studentene opplever dette som belastende i en allerede veldig belastende situasjon. Nå må vi slutte med pekefingeren og skyldfordelingen, sa Krumsvik den gang.

Fadderkoordinator ved UiB, Martin Lie Jakobsen, sier at fjorårets hendelser har spilt en rolle for forslaget fadderlederne kommer med i år. Han peker på den inkluderende effekten fadderuka har utover fyll og festing som man hører om i media.

— Fadderuka er inngangsporten for studentene. Det er her man blir kjent med studentorganisasjoner, forelesere og medstudenter. Vi tror en normal fadderuke vil ha en positiv effekt.

Fadderlederne mener at det ikke må undervurderes hvor viktig det er for den faglige læringsprosessen at nye studenter blir kjent med sin nye studieby, utdanningsinstitusjonen og knytte bånd med medstudenter.

Ønsker vaksinasjon av unge

Fadderlederne får støtte fra øverst hold. Flere rektorer ved landets universiteter og høgskoler har også tatt til orde for at studentene bør rykke fram i vaksinekøen.

Arstein tror det er vanskelig for regjeringen å prioritere noen foran noen andre.

— Det er nok vanskelig for regjeringen å velge hvem som skal prioriteres i vaksinekøen, men vi stoler på at Folkehelseinstituttet og regjeringen tar det rette valget for å minimere smitten. Vi tror det er lurt å snu bunken på hodet og vaksinere fra 18 år og oppover, i stedet for omvendt.

Jakobsen, fadderkoordinator ved UiB, mener også at det er riktig prioritering å begynne med de yngste.

— Det er ikke slik at bestemor på 90 år må gå uten vaksine fordi studentene skal feste. Det er snakk om å prioritere en tidsbestemt hendelse fremfor noen som kanskje må vente litt lenger på å komme tilbake på kontoret, sier Jakobsen.

Powered by Labrador CMS