Navnet skjemmer ingen...

Er det noen som har sett, eller hørt om, noen som har tatt bølgen for forslagene til nytt universitetsnavn på Høgskolen i Oslo og Akershus? Ikke jeg, heller, skriver redaktør i Khrono, Tove Lie.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et førsteutkast til en søknad om få bli universitet er ferdig utarbeidet ved landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Når og om det eventuelt vil bli en realitet at høgskolen skal få kalle seg universitet, vet man ennå ikke. Både HiOA og Høgskolen i Sørøst-Norge venter på beskjed fra utdanningsmyndighetene om hvilke krav og kriterier som skal gjelde for å få bruke navnet universitet heller enn høgskole. 

Tidligere i år oppnådde en rekke mindre høgskoler universitetsstatus ved å fusjonere med, eller å overdra virksomheten sin til, et allerede eksisterende universitet. Men de høgskolene som vil bli universitet på «gammelmåten», ved å søke om såkalt akkreditering, venter utålmodig på å få søke etter de nye kravene.

Imens har diskusjonen til tider gått ganske livlig både internt på høgskolen og i Khronos spalter om hva som eventuelt bør bli det nye navnet til det potensielle universitetet.

I disse dager sendes en rekke navneforslag ut på testing via TNS Gallup. Folk flest, HiOAs studenter og partneruniversitet i utlandet skal få si sin mening om navneforslagene. 

Disse forslagene under testes og er med i et slags finaleheat. De to siste på lista ble lagt til dagen før påskeferien - Nova og EDOS:

Aker har allerede et navn og rykte internasjonalt, så la oss slippe Aker universitet.

Tove Lie

  • Aker universitet / Aker University
  • Norges profesjonsuniversitet / Norwegian University of Applied Sciences
  • Profesjonsuniversitetet i Oslo og Akershus / Oslo and Akershus University of Applied Sciences 
  • OsloMet – Oslo storbyuniversitet / OsloMet – Oslo Metropolitan University 
  • Storbyuniversitetet / Oslo Metropolitan University 
  • Storbyuniversitetet i Oslo / City University Oslo
  • Nova - Norges velferds- og arbeidslivsuniversitet/Nova University Oslo
  • Nova - Universitetet for næring, oppvekst, velferd og arbeidsliv/Nova University Oslo
  • EDOS - Universitetet i Oslo og Akershus/EDOS - University of Oslo and Akershus

Uten å ha undersøkt dette vitenskapelig, men lest kommentarfeltene i Khrono og hørt diskusjoner rundt kantinebordene, har jeg et inntrykk av at det navnet som møter minst motstand internt er Aker universitet, Aker University på engelsk.

Uttalt på engelsk synes jeg det høres ut som et underbruk av NMBU, den gamle landbrukshøgskolen i Ås, og jeg ser for meg grønne, bølgende åkre. Bølgende åkre er vakkert! Og ikke et vondt ord om NMBU! De har et presist navn, om enn en vanskelig forkortelse. Men er det disse assosiasjonene man vil at det nye universitetet i Oslo og Akershus skal ha?

Jeg skulle gjerne likt å visst hva en engelskspråklig lingvistikk-professor mente om den engelske versjonen av Aker universitet. HiOA har en slik professor som rektor, men ennå har han ikke flagget standpunkt, annet enn at han på siste høgskolestyremøte før påske sa at han ønsket seg flere forslag til navn. Vi tolket det dithen at han ikke var 100 prosent fornøyd med noen av forslagene. Nå er det verken Curt Rice eller høgskolens styre som skal bestemme dette. Siste ordet vil regjeringen ved Kongen i statsråd ha. Men HiOA kan komme med forslag. 

Og hvis vi tenker litt videre på Aker - hvor kommer vi da?  Jeg tenker for eksempel på barnesangen «Det bor en baker i Østre Aker…» og det er en koselig om enn ikke relevant sang, jeg tenker på Aker sykehus som i sin tid var et godt sykehus. Og ikke minst: Jeg tenker på Kjell Inge Røkke. Det  Røkke-eide Aker-konsernet har 36.000 ansatte over hele verden og er store på olje, gass og havbruk.  Og neste stopp i assosiasjonsrekken blir det som tidligere het Aker Kværner og den omstridte fangeleiren Guantanamo Bay.  

Aker Kværners lukrative kontrakt med Guantanamo opphørte i 2006 etter at Amnesty International reagerte og stilte spørsmål ved det norske selskapets aktivitet på Guantanamobasen. Da hadde de allerede gjort en jobb i menneskerettighetsbruddenes tjeneste i 12 år. Og dette er mange hakk verre enn å se for seg grønne, bølgende åkre. Aker har altså allerede et navn og rykte internasjonalt, så la oss slippe Aker universitet.

Akernavnet er ikke engang i nærheten av det som er samfunnsoppdraget til nåværende HiOA eller et kommende universitet. Googler man Aker enda litt mer kommer også kjernekraftverket Sellafield opp. Da hjelper det ikke at vi også kan lese at Aker i sin tid var en egen kommune/herred som omsluttet Oslo og som ble innlemmet i byen mot sterke protester fra akerboerne selv. Den historien er vel minst kjent når det gjelder Aker.

Skal man først kalle seg Aker universitet så bør det ikke bli uten sponsing fra Røkke og Aker, selv om jeg vel vil mene at man bør tenke seg nøye om før man tar imot penger fra nettopp dette selskapet, selv om han nå også har startet opp et eget scholarship på jakt etter talentfulle studenter. Det er problematisk å knytte et universitetsnavn opp mot et så profilert internasjonalt privat selskap som Aker. Man «forærer» jo i praksis mangemilliardæren og selskapet hans et universitet, selv om det ikke er ment sånn.

Nå er det et gammelt ordtak som sier at «Navnet skjemmer ingen…». I min barndoms dal, Trysil, har vi et tillegg til dette: «…så lenge man ikke skjemmer det sjøl». Det er tross alt bare et navn det er snakk om, og alle som jobber og studerer ved HiOA skal fylle det med innhold, bygge omdømme og gi navnet markedsverdi og status. Men da gjør man det ekstra vanskelig for seg selv med å begynne med et navn som allerede er skjemt ut av andre. 

Og hvilke navneforslag gjenstår hvis «favoritten» Aker forsvinner? 

EDOS (!) dukket opp rett før påske. EDOS - Universitetet i Oslo og Akershus/EDOS - University of Oslo and Akershus, på hhv norsk og engelsk. Her må jeg innrømme at jeg måtte jobbe litt for å skjønne betydningen. Men ifølge forklaringen til forslagsstillerne, som er prosjektgruppa som jobber med nytt navn, så står EDOS  for «Educate Oslo», mens det formelle navnet vil være Universitetet i Oslo og Akershus. Ved hjelp av et søk på internett finner vi at EDOS også er en japansk sushirestaurant, da Edo er det tidligere navnet på Tokyo i Japan. EDOSfoundation.com eksisterer allerede som et utdanningstilbud for frivillige organisasjoner. EDOS var også ifølge wikipedia et operativsystem basert på IBMs originale DOS. Navnet sto for «extended (or enhanced) disk operating system».

Nova universitet kom også som forslag rett før påske. Her har ihvertfall HiOA allerede eierskap til internettdomenet nova.no etter at forskningsinstituttet Nova (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) er blitt en del av høgskolen.

Norsk universitet for oppvekst, velferd og arbeidsliv er ett av forslagene som testes i tillegg til en annen variant:  Nova - Norges velferds- og arbeidslivsuniversitet. På engelsk er forslaget Nova University Oslo, ikke like logisk.

Nova er et mye brukt navn på mange områder og akronymet har mange betydninger. Googler man bilder så kommer det en rekke tegneseriefigurer og andre firmaer. Holder man seg til navnet kommer det i tillegg til forskningsinstituttet også et universitet: Nova southeastern university i Florida, riktignok forkortet NSU, men med internettadresse nova.edu.

Uansett så er kan hende Nova - i sin opprinnelige betydning en god assosiasjon i og med at det er en lyssterk stjerne - for en periode ihvertfall. Men man må holde seg unna supernova, som er «en stjernes definitive undergang i en dommedagseksplosjon». Universitetet i Oslo har også bygget Domus Nova rett i nærheten av HiOA, på St.Olavs plass og på Chateau Neuf finner vi Radio Nova. 

Det vil sannsynligvis være noe galt med «alle» navn. Høgskolen i Sørøst-Norge har fått pepper fordi noen har spurt seg hvor dette geografiske området Sørøst-Norge faktisk er. Nord universitet i Bodø møtte også kritikk. Selv var de så fornøyde med navnet at de betalte 1,4 millioner kroner for å overta internettadressen nord.no

Oslo Metropolitan University, forkortet OsloMet er også et forslag som ligger der, eller Storbyuniversitetet, på norsk. Det kunne vært bra, hvis Oslo hadde vært en metropol eller en storby, men utenfor Norges grenser er den ikke det. Og da blir det kan hende litt kleint, som studentene kunne sagt?

Det er selvfølgelig vanskelig å finne et godt universitetsnavn til HiOA så lenge Universitetet i Oslo er opptatt. Det er selvfølgelig også veldig enkelt å kritisere de forslagene som foreligger. Og det er vanskelig å finne et bedre forslag selv. 

Høgskolen betaler vel 300.000 kroner for at eksterne konsulenter skal lede navneprosessen og meningsmålingsbyrå skal teste navn. La oss håpe at det fortsatt er penger igjen. Navneprosessen bør langt ifra være ferdig ennå. Man trenger et navn som gjør at de aller fleste hever øyenbrynene, nikker og smiler anerkjennende og tenker «Jepp, der har vi det!».

Der er ikke HiOA ennå. 

Les også: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS