utdanning i danmark

Den danske regjeringen vil ha flere studenter på landet

Oppretter 25 nye studiesteder i Danmark for å hindre sentralisering.

Statsminister i Danmark, Mette Frederiksen, utdannings- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen og innenriks- og boligminister, Kaare Dybvad Bek presenterte i forrige uke utspillet 'Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund'.

Den danske regjeringen foreslår nå radikale grep for å hindre sentralisering, skriver Sciencereport.dk.

De vil at det skal innføres restriksjoner på hvor mange unge som kan tas opp til høyere utdanning i henholdsvis København, Århus, Odense og Aalborg, samt på alle universitetenes hovedcampus.

Nye og kontroversielle verktøy

— Vi vil bruke nye verktøy - selv om de er kontroversielle, sa utdannings- og forskningsministeren i Danmark, Ane Halsboe-Jørgensen, nylig.

Det vil bli opprettet 25 nye studiesteder over hele Danmark.

— Dette er første steget i å få opprettet til sammen 7500 studieplasser utenfor de store byene i Danmark, sa Danmarks statsminister, Mette Fredriksen på en pressekonferanse i forrige uke.

Ifølge regjeringens plan skal 2000 av studieplassene opprettes ved de nye studiestedene, 1000 skal opprettes ved eksisterende utdanningsinstitusjoner og de siste 4500 flyttes ut av byene, fordi opptaket begrenses i byene.

Utdanningsbalanse

Ane Halsboe-Jørgensen sa på pressekonferansen at dette ikke er et enkelt politisk valg, men at etter den massive søkningen til storbyene de siste årene, er dette nødvendig for å skape et land med større utdanningsbalanse.

Den nye politikken med å begrense hvor mange som kan studere i byene vil gradvis innfases fra 2022/23, og det antydes i forslaget at det ikke skal påvirke nåværende studenter.

Regjeringen foreslår at utdanningsinstitusjonene får mer penger for å kunne opprette nye utdanninger utenfor storbyene.

— Vi erkjenner at det vil koste å opprette nye studiesteder. I løpet av de neste fem årene vil vi sette av to milliarder kroner til det, sa Ane Halsboe-Jørgensen.

Ifølge Uddannings- og Forskningsministeriet ble det tatt opp 68.718 nye studenter i Danmark i 2020.

Også i Norge går debatten om desentralisert utdanning. Arbeiderpartiet har blant annet foreslått nye studiesentre utenfor de etablerte universitetene og høgskolene.

Powered by Labrador CMS