Debatt ● 19 midlertidig ansatte
Den solidariske stemmen vi trenger i UiOs universitetsstyre
Vi mener at Universitetet i Oslo bør etterstrebe å være i forkant av arbeidet for et mer etisk og rettferdig samfunn, både her hjemme og internasjonalt, skriver 19 midlertidig ansatte, og fremmer en kandidat de mener må få en plass i universitetsstyret.


Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Akademisk frihet og universiteters autonomi er under press verden over — fra Ungarn til USA forsøker autoritære krefter å kontrollere både hva som forskes på, og hva ansatte og studenter får mene.
Dette presset er særlig tydelig når det gjelder et av vår tids store spørsmål, folkemordet i Palestina. Mens våre kollegaer i Tyskland setter karrierene sine på spill ved å kritisere Israels krigføring, risikerer internasjonale studenter ved amerikanske universiteter å bli deportert for å protestere mot folkemordet i Gaza.
De nye representantene som skal velges inn i universitetsstyret til Universitetet i Oslo (UiO) må aktivt imøtegå denne utviklingen, og vi mener Emma Lengle er rett kandidat til å fremme akademisk frihet, institusjonell autonomi og universitetsdemokrati, — både for oss midlertidige ansatte og omverden.
Emma har i en årrekke markert seg som en tydelig og handlekraftig stemme for demokratiske og rettferdige høyere utdanningsinstitusjoner. På UiO har hun gjennom en rekke lederverv, og som en sentral del av palestinacampen, vist seg i stand til å gjøre prinsippene for universitetsdemokrati om til virkelighet. I valgplattformen legger hun frem en klar visjon for videreføring av nettopp dette.
Gjennom arbeidet i palestinacampen fikk Emma verdifull erfaring i å mobilisere midlertidige ansatte. Våren 2024 tok hun initiativ til å fremme et vedtaksforslag om rutiner for etisk vurdering av anskaffelse, som senere ble vedtatt av universitetsstyret. Vi som har samarbeidet med Emma har fått oppleve henne som en ressurssterk og uredd person, som ikke lar seg skremme av maktstrukturer og er rask til å orientere seg i universitetsbyråkratiet.
Det seneste året har Emma tilbrakt som gjesteforsker ved Harvard University. Her har hun kjempet sammen med fagforeninger og grasrotbevegelser for å gjøre campus trygg for internasjonale studenter og ansatte, også de som kritiserer universitetsledelsen eller landets politikere. Emma har opplevd angrepene på akademisk frihet på nært hold, og har som en trygg og klar stemme i samfunnsdebatten formidlet situasjonens alvor. Som representant i universitetsstyret kan Emma både følge opp arbeidet med etiske innkjøpsrutiner og viderebringe lærdommene fra solidaritetsarbeidet i USA.
I dagens Norge opplever ikke vi akademikere det samme autoritære presset som våre kollegaer i USA, Tyskland og Ungarn. Likevel står vi overfor samme grunnleggende spørsmål: Hvilket universitetsmiljø vil vi skape? Og hva skal universitetets rolle i samfunnet være? UiOs universitetsstyre er med på å sette premissene for dette, og Emma er riktig kandidat til å sikre at solidaritetsarbeidet til UiO-ansatte så vel som studenter i palestinacampen tas med inn i styrerommet. Kritisk tenkning, innovasjon og fremskritt, som universitetene våre skal fremme, måles i dag i stor grad i profitt og status. Studentene, som alltid har vært de første til å reagere på internasjonal urettferdighet, fra Vietnamkrigen og apartheid i Sør-Afrika til dagens brutale folkemord i Palestina, utfordrer dette. De stiller oss akademikere og vår ledelse til ansvar når vi ikke bruker makta vi har for å stå opp mot urett.
Vi mener at UiO bør etterstrebe å være i forkant av arbeidet for et mer etisk og rettferdig samfunn, både her hjemme og internasjonalt. Inntil videre har universitetsledelsen kommet med vakre ord om respekt for internasjonal lov, men unngått tydelig handling. Israelske utdanningsinstitusjoner medvirker fortsatt til krigsforbrytelser og brudd på palestineres rettigheter, og en akademisk boikott av disse institusjonene er etter vårt syn stadig mer presserende. Da spørsmålet om akademisk boikott sist ble behandlet av universitetsstyret våren 2024 stemte fem av seks representanter for ansatte og studenter for boikott. Forslaget ble imidlertid nedstemt av blant annet de fire eksterne representantene i styret, som ikke er demokratisk valgte.
Siden den gang har studentene fått gjennomslag for offentliggjøring av aktsomhetsvurderingene i EU og NFR-prosjekter som involverer israelske institusjoner og lovnad om at ingen nye bilaterale forskningsavtaler skal inngås med israelske institusjoner. Når disse kravene skal følges opp av det nye universitetsstyret er det viktig at stemmene til ansatte, studenter og den største solidaritetsbevegelsen på universitetet siden Vietnamkrigen blir hørt.
Vi mener Emmas inngående kjennskap til saksfeltet og universitetsdemokratiet kan sikre nettopp dette. Emma kjemper ikke bare for rettferdighet i sin praksis som lege og forsker, med en åpenhet som krysser institusjonelle og faglige grenser, men hun jobber også utrettelig for å gjøre UiO til en institusjon som handler når vi står på feil side av historien. Derfor er hun vår kandidat til universitetsstyret. Vi håper at alle våre kollegaer blant midlertidige ansatte blir med oss i å stemme frem en representant som kjemper for at UiO skal være en plass der vi tør å tenke nytt og stort — også når det kommer til solidaritet, omsorg og medmenneskelighet. Etter vårt syn er Emma Lengle denne representanten.
Signert av:
Jonathan Jonsson, Stipendiat, Institutt for kultur, religion, Asia- og Midtøsten-studier
Amna Mahmood, Gjennomføringsstipendiat, Institutt for kultur, religion, Asia- og Midtøsten-studier
Hanne Ochieng Lichtwarck, Postdoc, Institutt for helse og samfunn
Davina Kaur Patel, Stipendiat, Institutt for helse og samfunn
Nora Milch, Stipendiat, Institutt for kriminologi og rettssosiologi
Astrid Bragstad Gjelsvik, Stipendiat, Institutt for geofag
Inga Haaland, PhD-stipendiat/forsker, Institutt for helse og samfunn
Ingvild Bergom Lunde, Fri forsker og administrativt ansatt ved Universitetet i Oslo
Belma Skender, Forsker, Institutt for helse og samfunn
Lise Bjerke, Stipendiat, Institutt for helse og samfunn
Øystein Flø Baste, Stipendiat, Institutt for offentlig rett
Vetle Alvenes Utvik, Stipendiat, Institutt for Informatik
Ingvild Tomren, Gjennomføringsstipendiat, Institutt for kultur, religion, Asia- og Midtøsten-studier
Eline Mannino, Stipendiat, Matematisk Institutt
Julie Lengle, Stipendiat, Institutt for medisinske basalfag
Carolina Rau, Forsker, Institutt for helse og samfunn
Emil Haugen, Stipendiat, Matematisk Institutt
Trym D. Rødvik, Forsker og vitenskapelig assistent, Senter for Utvikling og Miljø
Peder R. Østring, Stipendiat, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi
Nylige artikler
Mener akademia ikke har peiling på KI-juks. — Store sjanser for justismord
Uppsala oppfordret til Irsael-reaksjoner. — Bør handle kraftfullt
Fikk inspirasjonspris og 250.000 kroner
Fakta og spekulasjon i debatten om covid-19-virusets opprinnelse
Sild, potet og kunstig intelligens
Mest leste artikler
Professor ved UiO anmeldt for rasisme: — Jeg husker ingenting
Jobber for å hente dansk toppforsker fra USA til Norge
Ny sjokkmåling for Frp blant studentene: — En sensasjon
Du får ikke lønnsøkningen før til høsten. Mange må vente helt til desember
Over 450 «forskningskonferanser» i Oslo denne uka: — Svindel