Debatt ● Johan Frederik Storm
Det begynner med arbeid på pensjonistvilkår
Arbeid på pensjonistvilkår er et fleksibelt alternativ til å stå i stillingen etter fylte 70 år. Dette vil være en god og lett gjennomførbar ordning som reduserer diskriminering og unødig sløsing med verdifull kompetanse og ressurser.


Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Takk til kollega Nils Chr. Stenseth for at han viser til vårt innlegg i Aftenposten, der vi peker på at eldre universitetsforskere ofte ikke gis mulighet til å fortsette sitt faglige arbeid.
Stenseth fremholder at universitetene kan «legge forholdene til rette for fortsatt vitenskapelig arbeid — med lønn og/eller pensjon», og beskriver hvordan han selv kan fortsette sitt arbeid som aktiv forsker også etter pensjonsalder. I hans tilfelle har fakultetet lagt spesielt til rette for dette, og han fremholder ordningen som et godt eksempel på hvordan det kan gjøres.
Der er prisverdig at Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO har fått til en spesielt god ordning i dette tilfellet, basert på en stor, ekstern ERC-bevilgning til Stenseth.
Samtidig vil vi understreke at den ordningen som vi primært foreslår i Aftenposten 21. januar 2025, er mye mer allmenn og enklere å gjennomføre, og vil derfor kunne inkludere langt flere pensjonerte forskere.
Den foreslåtte ordningen er nærmest gratis for universitetet og samfunnet og derfor ikke avhengig av store eksterne bevilgninger til lønn (fra ERC ell. l.).
Nylig fremmet økonomen professor Steinar Holden lignede tanker i Dagens Næringsliv: «Det må bli lettere å jobbe etter aldersgrensen» (DN, 6. februar 2025). Han skrev om det samme også i Aftenposten i 2022: «Det må bli lettere å jobbe etter aldersgrensen på 70 år».
Holden skriver nå, 6. februar, bl.a.: «En bedre løsning er å utvide og forbedre den eksisterende ordningen i offentlig sektor om å jobbe etter aldersgrensen på pensjonistvilkår … Arbeid på pensjonistvilkår bør være et fleksibelt alternativ til å stå i stillingen for arbeidstagere etter fylte 70 år, og gi en mulighet til videre yrkesdeltagelse etter fylte 72 år.»
Dette vil være en god og lett gjennomførbar ordning som reduserer diskriminering og unødig sløsing med verdifull kompetanse og ressurser. Dernest bør man også, etter mitt syn, vurdere ytterligere forbedringer, evt. på litt lengre sikt, for å få enda bedre utbytte av eldre forskeres kunnskaper, arbeidsevne, innsats og synergi med yngre forskere.
Nyeste artikler
Norsk visumbyråkrati knuste Jegors studiedrøm
Godt valg til ansatte og studenter på UiB!
Droppet nesten ut på grunn av dysleksi. Endte med A på masteroppgaven
Innovasjon — hva må forbedres ved Universitetet i Oslo?
Skivebom fra Team Hennum om tillitsvalgte og samarbeid – Velg Team Harbo!
Mest lest
Direktøren sin sluttavtale: Tre år på heimekontor og 450.000 kroner
20 akademikere hevder Helsingforskomiteen forfølger Glenn Diesen
Han er 90 år og aktiv skøyteløper. Målet er å ta elleve verdensrekorder i år
Forfølgelsen av professor Glenn Diesen må opphøre
Noen forskere snakker «hele tiden» på konferanse. Én person hadde 32 bidrag