ledelse
Det blir fem i Olsens rektorat
Dag Rune Olsen får med seg to prorektorer og to viserektorer i sin nye jobb som rektor på UiT Norges arktiske universitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
UiT Norges arktiske universitet skal ansette nye prorektorer som skal tiltre samtidig med at Dag Rune Olsen 1. august begynner som universitetets første ansatte rektor, som dermed både er faglig og administrativ toppleder.
Universitetsstyret vedtok sammensetningen av det nye rektoratet på styremøtet fredag 19. mars, og vedtaket går ut på at universitetet fortsatt skal ha to prorektorer; en for utdanning og en for forskning og utvikling. Videre skal UiT fortsette med to regionale viserektorer; en for Sør-Troms og Nordland og en for Nord-Troms og Finnmark.
Ansetter prorektorer i juni
Prorektorene ha en faglig lederstilling knyttet til rektors ledergruppe, med resultatansvar, men uten personal- og økonomiansvar. Slik er det også i dag for de valgte prorektorene.
Prorektorstillingene skal lyses ut så snart som mulig og ansettelsene skal skje i juni.
Viserektorstillingene haster det derimot ikke så mye med, siden de to som har disse stillingene, Bård Borch Michalsen (Sør-Troms og Nordland) og Sveinung Eikeland (Nord-Troms og Finnmark), har fått prolongert sine åremål ut 2021. Disse stillingene skal lyses ut før sommeren og ansette til høsten.
Skal evaluere viserektorjobbene
— Det ser ut som sammensetningen av rektoratet vil bli den samme, selv om UiT endrer ledelsesmodell?
— Grovt sett foreslår vi å fortsette med lik sammensetning som før, ja, men det er styret som avgjør dette. Én viktig forskjell er at prorektorene ansettes, og ikke som før velges. Vi skal dessuten evaluere viserektorordningen, og et av spørsmålene som skal vurderes er om viserektorene skal få et enhetlig ansvar (både faglig og administrativt ansvar, red.mrk.), sa universitetsdirektør Jørgen Fossland til Khrono før styremøtet.
UiT legger opp til en intern evaluering av viserektorordningen, som må skje ganske raskt, siden stillingene skal lyses ut før sommeren.
— Vi foreslår blant annet at vi skal se nærmere på arbeidsoppgavene til viserektorene og arbeidsdeling opp mot administrasjonen, den øvrige universitetsledelsen og dekanene, sa Fossland.
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-
Diskusjon om krav til prorektor
Kvalifikasjonskravene for prorektorene har vært drøftet med fagforeningene og dekanene på UiT og viste at det er uenighet om hvilke krav som skal settes.
Fagforeningene mente at prorektorene bør være professor eller dosent, i hvert fall den av prorektorene som skal være rektors stedfortreder. Dette fordi kompetansen i seg selv gir legitimitet til stillingen, både internt og eksternt, heter det.
Dekanene på sin side har ment at kravet ikke bør være så strengt, men at det må holde med minimum førstekompetanse (doktorgrad eller tilsvarende). De mener at innstillingsutvalget og styret bør ha muligheter for å se helhetlig på søkernes kompetanse, og at det er ønskelig med et bredt tilfang av søkere til stillingene.
Styret vedtok fredag at UiT kan fravike kravet om kompetanse som pofessor eller dosent for en av prorektorstillingene, dersom en kandidat er spesielt kvalifisert på et annet område. I så fall blir dette erstattet med et krav om førstekompetanse.
For viserektorstillingene vil det ikke bli foreslått kvalifikasjonskrav før evalueringen er gjennomført.
Uendret administrasjon ut 2021
Organisering og ledelse av administrasjonen ved UiT vil først bli bestemt etter at Dag Rune Olsen har tiltrådt som rektor.
UiT har inngått avtale med universitetsdirektør Jørgen Fossland og assisterende universitetsdirektør Gøril Heitmann om at de vil fungere i stillingene sine ut 2021. I denne perioden vil administrasjonen ledes av direktøren på fullmakt fra rektor.
Organiseringen av administrasjonen i avdelinger, stab og seksjoner blir også uforandret ut 2021.
Nyeste artikler
Nye kanalar er ei lettvint løysing
Krever at NTNU kartlegger asbest i eldre bygg
Sterk film om flukt
Må spare 150 millioner kroner. Er taus om konsekvensene
Vil tilby sluttpakker til ansatte i løpet av oktober
Mest lest
Ina strøk fordi hun ikke fant noen å skrive oppgave med. Nå vil hun hjelpe andre
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Hagtvet har rett. Universitetene er rammet av råte
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess»
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika