innovasjon

Det startet på et grupperom i 2017. Nå er ideen blitt en braksuksess

Rasmus Tyrén og Dan Olsrød har utviklet en app som over 11.000 studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge har lastet ned. Nå vil de tilknytte seg andre utdanningsinstitusjoner.

Gründerne Rasmus Tyrén og Dan Olsrød har utviklet det som kanskje er Norges mest populære studentapp for øyeblikket. Nå vil de ekspandere.
Gründerne Rasmus Tyrén og Dan Olsrød har utviklet det som kanskje er Norges mest populære studentapp for øyeblikket. Nå vil de ekspandere.

I skrivende stund har rundt 11.000 av studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) lastet ned appen «Student Sørøst».

— Vi har laget Norges beste studentapp, hevder en av gründerne, Rasmus Tyrén, overfor Khrono.

Arrangerte «Ideathlon»

Det var på et grupperom ved USN tilbake i 2017 at han og kameraten Dan Olsrød begynte å gruble over hvor artig det hadde vært med en helt egen studentapp på mobiltelefonen, som kunne gjøre det å være student til en smidigere opplevelse.

Slik ser studentappen ut på telefonen.
Slik ser studentappen ut på telefonen.

Etter en samtale med studentsamskipnaden gikk det opp for gründerduoen at dette var noe de måtte jobbe videre med. For å ha kontroll i sysakene, opprettet de selskapet Rada Labs AS, der arbeidet med appen kunne fortsette, i tillegg til at de ville tilby tjenester som webutvikling til kunder.

I 2020 inviterte Rada Labs til et såkalt «ideathon», enkelt forklart et ideutviklingsarrangement som gikk over en hel helg.

— Over hundre studenter møtte opp, og målet til alle var å fremme de beste ideene til hvordan man kunne lage en studentapp, forteller Tyrén.

Studentene var delt inn i ulike lag, og da helgen gikk mot slutten, ble vinnerlaget kåret. Deltakerne på vinnerlaget ble ansatt i Rada Labs med en gang, og i 2021 ble appen lansert.

Seks ansatte

I dag har Rada Labs fem fulltidsansatte og en deltidsansatt, som alle for det meste jobber med å videreutvikle studentappen.

— Alle de ansatte er tidligere studenter ved USN, forteller Rasmus Tyrén til Khrono.

Svenske Rasmus Tyrén studerte ved USN da han og kameraten Dan Olsrød fikk en gløgg idé i 2017.
Svenske Rasmus Tyrén studerte ved USN da han og kameraten Dan Olsrød fikk en gløgg idé i 2017.

Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge har nå kjøpt 45 prosent av Rada Labs for å sikre teknologisk kompetanse og utvikling.

— Dette er en solskinnshistorie. Vi ser at studentene laster ned og bruker applikasjonen. Vi er utrolig glade for å kunne tilby våre studenter en oversiktlig løsning som gjør det lettere å strukturere hverdagen, sier administrerende studentsamskipnad-direktør Hans Erik Stormoen til Porsgrunns Dagblad.

2,3 millioner kroner

Studentappen kan blant annet brukes til å låse seg inn og ut av studentboligen, man får studentbonuser når man handler, man får varsler om gode tilbud og sosiale arrangementer, og man får se menyen ved spisesteder.

— Det er utrolig kult at samskipnaden har kjøpt seg inn, sier Tyrén, som så langt har tjent gode penger på Rada Labs.

Ifølge tall fra proff.no hadde firmaet driftsinntekter på 2,3 millioner kroner i 2021, men målet har aldri vært å bli rik, understreker Tyrén.

— Det meste av det som måtte komme av overskudd blir investert videre i bedriften og arbeidet med å utvikle appen videre. Akkurat nå holder vi på med å kartlegge hvordan vi kan utvikle appen i en større skala. Målet er å nå bredere ut og tilknytte oss andre utdanningsinstitusjoner og samskipnader, forteller Tyrén.

— Det er vel gøy å tjene noen kroner på veien også?

— Selvsagt, men målet er absolutt ikke å bli rik. Per i dag har vi to målsetninger. Den første er å få verdien vi har skapt ut til et bredere publikum. Den andre er at Rada Labs skal være Norges beste arbeidsplass, svarer Tyrén.

Powered by Labrador CMS