God sommer med Khrono!

Med ryddesag og motorsag bygger Sissel Rogne muskler i naturen i ferien. Foto: Sissel Rogne

Direktør Rogne: — Mot er mangelvare i universitets- og høgskole-sektoren

Min sommerselfie. Havforskningsdirektør Sissel Rogne skal ta kulturlandskap tilbake fra naturen i ferien, og tenke lange tanker.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Sissel Rogne

Alder: 62

Fødested: Oslo

Bosted: Bergen

Stilling/studie: Direktør på Havforskningsinstituttet, og professor 2 ved UiB, Institutt for biovitenskap.

Hva håper du aller mest å slippe unna i ferien, og hvorfor?

— Hastesaker, uhell og katastrofer. Da må jeg stå på dekk, og det er ingen ferie.

Hva er ditt beste klimatiltak i år?

— Privat: Kjøpt El-bil og hard begrensing på kjøp av nye klær. Jobb: begrense flyreise, og i stedet satse på video/telefonmøter, samt å fortsette innkjøpsordningen med å kjøpe brukte møbler til Havforskningsinstituttet fremfor nye kontormøbler.

Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?— Jeg har en robot! Den bor under skapet og kommer frem når vi er på jobb for å støvsuge eller vaske alle gulv. Den klatrer over dørstokker, og er effektiv, men har et uintelligent forhold til løse ledninger.

Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?

— Jeg ville ikke valgt noe annerledes! Jeg har hatt stor glede av å være cellebiolog/molekylærgenetiker og bioteknolog, for dermed har jeg kunnskap om hvordan livet på orden er skrudd sammen. Det har gitt meg jobber innen medisin, landbruk, havbruk og nå havforskning. Mer morsom og bredde for læring og fornyelse kan jeg ikke tenke meg! Jeg gleder meg til å komme på jobb hver dag.

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd siste år?

— Uten tvil å få landet det nye hovedkvarteret for Havforskningsinstituttet på Dokken i Bergen, der det er dypvannskai. Dette er faktisk av vital betydning ikke bare for utviklingen av Havforskningsinstituttet, men Bergen og Norge, fordi det gir fantastiske nye muligheter for en spennende ny bydel som kan bli et utstillingsvindu for bærekraftige løsninger.

Hva skal du la deg underholde av i sommer?

— Jeg trenger lite underholdning. Men jeg liker lydbøker og radio fordi det kan lett kombineres med gårdsarbeid eller andre «prosjekter».

Du får Iselin Nybø på overraskende sommerbesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Havforskning, selvfølgelig.

Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— Det har jeg ingen mening om.

Hva tenker du er de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— Hvordan omstille samfunnet for å nå bærekraftsmålene, fordi dette kommer til å bli «smertefullt» ved at vi ikke kan fortsette samme forbruksmønster og sløsing som før.

I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Mot er mangelvare alle steder, også i universitets og høgskole-sektoren. Universitetene med sin toppkompetanse er dødsviktig som en kritisk og fri røst i samfunnsdebatten. Derfor er det viktig at Universiteter er universiteter, og hegner om sin unike rolle, og ikke blir som anvendte forskningsinstitutter eller konsulenter/rådgivere.

Hva gleder du deg mest til i sommer?

— Å jobbe på gården vår i Muldalen, Tafjord. Vi restaurerer hus, hage og jorder og får dermed tatt vare på kultur og natur for ettertiden, og jeg får bygget muskler og får ro i sjelen og tid til å tenke laaaaange tankerekker og legge planer. «Selfien» er fra et jorde vi tar tilbake og der blomster og orkideer nå kommer til syne igjen, for jeg har begynt på sommeren. Herlig!

Powered by Labrador CMS