Undervisningskvalitet i fokus

Disse fire er de første meritterte underviserne i Stavanger

De nyutnevnte meritterte underviserne får heder, ære og 50 000 kroner i årlig lønnsøkning.

Førsteamanuensis Kristin Hjorthaug Urstad (f.v.), professor Benn Folkvord, førsteamanuensis Milica Savic og professor Jan Terje Kvaløy er de første meritterte underviserne ved Universitetet i Stavanger.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To kvinner og to menn fikk torsdag status som meritterte undervisere ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Førsteamanuensis Kristin Hjorthaug Urstad, professor Benn Folkvord, førsteamanuensis Milica Savic og professor Jan Terje Kvaløy er universitetets første meritterte undervisere.

Fakta

Meritterte undervisere ved UiS

Ved Universitetet i Stavanger skal en merittert underviser ha:

  • et tydelig fokus på studentenes læring
  • utviklet sitt arbeid kvalitativt over tid
  • en forskende tilnærming til undervisning og læring
  • en kollegial holdning og fokus på kollektiv utvikling av undervisnings- og utdanningskvalitet

I tillegg skal hen ha undervist i høyere utdanning i minst fem år. To av disse skal være ved norske institusjoner. En forutsetning for status som merittert underviser er at søker oppfyller alle krav som stilles til undervisningskompetanse.

Universitetet vedtok å etablere ordningen i oktober i fjor. Siden har ansatte blitt invitert til å søke. Da fristen gikk ut, hadde 15 søkere meldt seg. Én trakk sin søknad, og av disse fjorten ble fire søkere funnet kvalifisert av en sakkyndig komité.

— Jeg synes refleksjon av egen rolle som underviser, der studentenes læringsutbytte settes i fokus, er en utrolig viktig del av arbeidet. Derfor er det en positiv utvikling at universitetet nå i større grad ser ut til å verdsette vår faglige utvikling som undervisere over tid, sier Milica Savic i en pressemelding.

Hun er førsteamanuensis ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk.

Utnevnelsen skjedde under torsdagens universitetsstyremøte.

Kan få innvirkning på opprykk

Universitetet ønsker nå å benytte erfaringene til de fire meritterte underviserne i det videre arbeidet med undervisningskvalitet, opplyser prorektor for utdanning, Astrid Birgitte Eggen.

— Tradisjonelt er det forskning som premieres i akademia, derfor er det nå på tide at vi i større grad også fokuserer på undervisningskvalitet og studenters læring, sier Eggen i en pressemeldingen.

Prorektor for utdanning, Astrid Birgitte Eggen, mener det er på tide at det nå fokuseres på undervisningskvalitet.

De fire meritterte underviserne vil få en permanent årlig lønnsøkning på 50 000 kroner beregnet ut fra en 100 prosent stilling, opplyser universitetet. Men det kan få innvirkning også på opprykk.

— På samme måte som man får kompetanseopprykk basert på meritter i forskning, er dette en status man beholder. Det er dessuten lagt opp slik at det kan få betydning for kompetanseopprykk med de nye regler som vi nå har på dette feltet, ifølge prorektor Eggen.

— Holder meg oppdatert og skjerpet

Professor Benn Folkvord ved Avdeling for regnskap og rettsvitenskap synes utnevnelsen er en trivelig anerkjennelse for arbeidet han legger ned i undervisningen.

— Undervisning holder meg faglig oppdatert og skjerpet. Mitt fagfelt, som er skatte- og selskapsrett, endres kontinuerlig. Hvis jeg ikke er oppdatert og skjerpet, faller jeg gjennom i undervisningen. Jeg vet aldri på forhånd hvilke spørsmål og problemstillinger som reises av studentene, sier Folkvord i meldingen.

Også professor i statistikk, Jan Terje Kvaløy, er stolt, glad og takknemlig for anerkjennelsen.

Årlig utlysningsrunde

Førsteamanuensis Kristin Hjorthaug Urstad ved Avdeling for kvalitet og helseteknologi er glad for at det blir satt fokus på undervisning.

— Å følge sykepleiestudenters utvikling fra start til mål – til å bli reflekterte, selvstendige profesjonsutøvere som evner kombinere teori og praksis, er veldig givende, sier Urstad.

UiS vil ha en årlig utlysningsrunde for ansatte som søker om å bli merittert underviser. I år er søknadsfristen den 1. november, for neste års tildeling.

Powered by Labrador CMS