menneskerettigheter

Dødsdømt svensk-iraner risikerer snarlig henrettelse

Den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali har fått datoen for henrettelse — for andre gang. Han er dømt til døden i Iran for spionasje.

Ahmadreza Djalali er gjesteforsker ved Vrije Universiteit Brussel. I november 2020 var det en demonstrasjon i byen, like ved Irans ambassade, til støtte for forskeren.

Den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali skal henrettes innen 21. mai, ifølge et iransk nyhetsbyrå. Han er dømt til døden i Iran for spionasje.

Den nye henrettelsesdatoen blir meldt av det iranske nyhetsbyrået ISNA, skriver svensk TV4.

Djalali arbeidet tidligere som forsker i katastrofemedisin ved Karolinska Institutet utenfor Stockholm. Da han i 2016 besøkte Iran for å forelese, ble han pågrepet av landets sikkerhetstjeneste.

Slo alarm om helsetilstand

Det er nå vel et år siden tyske og svenske universitetsrektorer gikk ut og forlangte øyeblikkelig løslatelse.

Brevet kom etter at FNs menneskerettighetseksperter nylig slo alarm om helsetilstanden for Djalali.

— Situasjonen til Djalali er forferdelig. Han er blitt holdt i isolasjon i over hundre dager, med en konstant fare for å bli henrettet hengende over seg, het det i en uttalelse fra FN-ekspertene.

Også norske rektorer har protestert mot Djalalis dom. Det samme har Scholars at risk, og også ledelsen ved Vrije Universiteit Brussel (VUB), hvor Djalali er gjesteforsker. De har bedt EU om å ta grep. Det samme har de svenske EU-parlamentarikerne.

Fikk første frist i 2020

I 2017 fant en iransk domstol Djalali skyldig i å ha gitt opplysninger om to iranske atomforskere til den israelske etterretningstjenesten Mossad. De to atomforskerne ble senere likvidert.

Djalali selv har sagt at han ble spurt om å spionere for Iran, men at han sa nei til å gjøre dette. Amnesty International mener dette er årsaken til at Djalali i 2017 ble dømt til døden for «corruption on earth».

Også høsten 2020 hadde Djalali fått en frist for henrettelse. Som Khrono skrev den gang skulle han være flyttet til en isolasjonscelle. Han skal også ha vært i kontakt med konen, som bor i Sverige, for å ta farvel.

— Han ringte og sa at han nok ikke kan snakke med meg igjen, sier Djalalis kone, Vida Mehrannia til Expressen.

Sverige innvilget Djalali svensk statsborgerskap i februar 2018.

Powered by Labrador CMS