Flagg på halv stang på studiested Bø, Universitetet i Sørøst-Norge, i desember 2018. En markering for de to drepte studentene i Marokko. Foto: USN

Dødsstraff for de som er tiltalt for å ha drept to USN-studenter

Marokko. Tre av de 24 personene som står tiltalt i forbindelse med drapene på den norske studenten, Maren Ueland (28), og den danske studenten, Louisa Vesterager Jespersen (24), ble i går dømt til døden. Ankefristen er ti dager.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre mennene som påtalemyndighetene mener drepte Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) i Marokko i fjor, ble torsdag 18. juli dømt til døden i den marokkanske byen Salé.

Fakta

Marokko-drapene

Mandag 17. desember 2018 ble Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drep i Atlasfjellene i Marokko.

Begge var studenter på friluftsliv på campus Bø, Universitetet i Sørøst-Norge.

I sommer har 24 personer stått på tiltalebenken.

Torsdag 18. juli ble tre av dem dømt til døden.

Det er 10 dagers ankefrist.

En dom er neppe rettskraftrig før etter et års tid.

Tre menn ble 18. juli dag dømt til døden i den marokkanske byen Salé.

Kilder: NRK og NTB

Familien Uelands norske bistandsadvokat, Ragnar Falch Paulsen, sier til NRK at de ville fremme et oppreisningskrav pålydende 150.000 euro per foreldre, men at den marokkanske bistandsadvokaten i retten i dag fremmet et høyere krav på nesten fem millioner kroner.

Jeg har nettopp snakket med klientene mine. De har ingen konkret mening om dette. De tar det til etterretning.

Ragnar Falch Paulsen til NRK

— Dersom familien mottar oppreisning, vil alt gå til stiftelsen de vil opprette i Maren Uelands navn, sier bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen til NRK.

Friluftsliv-studenter

De to drepte var studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og tilknyttet campus Bø.

De ble funnet drept i Atlas-fjellene i Marokko mandag 17. desember. Dagen etter ble en mistenkt gjerningsmann pågrepet.

Khalid El Fataoui, bistandsadvokaten til familien Vesterager Jespersen, sier til NRK at han er fornøyd med dommen selv om den danske familien ikke ble tilkjent erstatning.

I følge NRK sier bistandsadvokaten til den danske studenten at han personlig er glad for dommen.

I følge NRK sier den norske bistandsadvokaten til Maren Uelands familie, Ragnar Falck Paulsen, at hans klienter tar dommen til etterretning og ikke har noen mening om den.

24 tiltalt

Til sammen var 24 menn tiltalt i saken. Fire menn for å ha utført eller medvirket til drapene. En sveitsisk-spansk mann skal ha trent dem opp. I tillegg var 19 menn tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til terrorgruppa.

19 andre tiltalte ble dømt til mellom fem og 30 år i fengsel for å ha gitt sin tilslutning til terrorgruppa. Totalt har 24 personer vært tiltalt i saken, og ingen har blitt frikjent.

Advokat Jaber Rahal bekrefter overfor NRK at dommen kommer til å bli anket. Han er forsvareren til én av de 19 mennene som ble dømt.

— Vi som forsvarer de tiltalte kommer til å anke saken til neste instans, sier han.

Ankefristen er på ti dager, skriver NTB. Det kan ta opp mot et år før det finnes en eventuell rettskraftig dom.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS