Effektivitetskutt på forskningen?

Var tanken å effektivisere forskningen, spør Rasmus Haugen Sandvik om regjeringens effektivitetskutt på 0,6 prosent.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen bestemte i 2015 at det skulle gjennomføres et flatt kutt på 0,6 prosent i hele staten for å effektivisere og kutte byråkrati. Dette gir teoretisk mening i eksempelvis NAV hvor den klare majoriteten faktisk er byråkrater, men hvordan er dette tenkt i akademia?

I akademia sto administrasjonen i 2014 for 26 prosent av de ansatte, mens kuttet på 0,6 prosent er flatt. Dersom sektoren med andre ord bare skal kutte byråkrati så blir det ikke et kutt på 0,6 prosent, men derimot 2 prosent. Dette er akkurat det vi ser skjer i dag.

Spørsmålet blir da om det var meningen å kutte 2 prosent i administrasjonen, eller at akademia skulle kutte 0,6 prosent blant faglige og administrative ressurser, stikk i strid med regjeringens ønske om å satse på forskning og utdanning.

Trekket virker uansett ganske tilfeldig, særlig i lys av at utdanning er motkonjunkturpolitikk og et uttalt satsingsområde for regjeringen.

*Kilde: Tilstandsrapport for høyere utdanning 2014, side 186 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS