NMBU
«En svært alvorlig økonomisk situasjon»
NMBU må kutte 200 millioner kroner de neste fire årene.— Det blir krevende å komme i balanse, og vi kan ikke utelukke en nedbemanning inkludert oppsigelser, skriver rektor Siri Fjellheim til universitetsstyret.
(Saken blir oppdatert.)
En av orienteringssakene på neste ukes styremøte ved NMBU handler om den økonomiske situasjonen ved universitetet.
— Det økonomiske bildet for NMBU er svært bekymringsfullt. Prognosene for 2024 viser at fakultetene og universitetsadministrasjonen får et samlet merforbruk på om lag 100 millioner kroner sett opp mot tildelt ramme, skriver rektor Siri Fjellheim i en orientering til styret.
Hun legger til at tidligere års oppsparte midler, overføringsoppgjør, usikkerhetsavsetningen, satsingsmidler, samt forskyvning av vedlikeholds- og byggeprosjekter har finansiert merforbruket fram til nå. Reduserte tildelinger fra Kunnskapsdepartementet er hovedårsaken til ubalansen, og disse vil i årene som kommer fortsette å gå ned.
— Universitetet har, etter rektors vurdering, ikke tilstrekkelige avsatte midler til å håndtere en videre økonomisk ubalanse inn i 2025, skriver Fjellheim.
Må spare 100 pluss 100 millioner til
Rektor trekker fram at NMBU snarest må tilpasse budsjettene til den nye økonomiske virkeligheten.
— For 2025 er det snakk om innsparinger i størrelsesorden 100 millioner kroner. For de neste tre årene må det spares inn ytterligere 100 millioner kroner, skriver rektor og legger til:
— En statlig virksomhet kan ikke budsjettere med underskudd, og vi må derfor kutte kostnader raskt. Driftskostnadene ved NMBU er fordelt med cirka 70 prosent lønn, og 30 prosent øvrig drift. Det blir derfor krevende å komme i balanse, og vi kan ikke utelukke en nedbemanning inkludert oppsigelser som følge av det.
Fjellheim legger til at inndekning av tidligere års underskudd ved enkelte fakulteter og sentre ikke er innlemmet i innsparingsbehovet, men at dette kommer i tillegg. Det samme gjelder et betydelig etterslep i vedlikehold og oppgradering av bygninger og infrastruktur som maskiner, utstyr og IKT.
— Rektor ønsker å orientere styret om den svært alvorlige økonomiske situasjonen universitetet står i, og hennes plan for det videre arbeidet for å bringe økonomien ved NMBU i balanse, står det i styrepapirene.
Fjellheim sier videre at hvis ikke NMBU straks går i gang med kostnadskutt, samt øke inntektene mens man ennå har tid til å foreta mer veloverveide grep, så risikerer NMBU å måtte kutte mye mer enn det som per i dag virker å bli nødvendig.
Bekymret for statsbudsjettet
Hovedtillitsvalgt for Akademikerne ved NMBU, Anne Gravdahl, er skuffet og bekymret over forslag til statsbudsjett.
— Hver krone som må spares vil gå ut over aktiviteten og utnyttelsen av disse anleggene og vår evne til å levere kandidater og forskning på høyt nivå. Vi er svært bekymret og skuffet over for lave bevilgninger i forslaget til statsbudsjett. Dette er dessverre resultatet av manglende satsing på forskning og høyere utdanning fra nåværende regjering, skriver Gravdahl til Khrono i en e-post.
— Selv om vi henter inn mer enn noen gang av forskningsprosjekter og studiepoengproduksjonen er uendret, klarer vi ikke å få basisbevilgningen til å strekke til. Vi er et universitet med store kostbare anlegg i form av blant annet forsøksgård, pilotanlegg for mat, klimaregulert planteforsøksanlegg, akvarier og dyreklinikker, i tillegg til en avansert instrumentpark, legger hun til.
Må øke produksjonen
I sakspapirene til en sak om årsplan og økonomiske rammer for 2025 på samme styremøte, skriver Fjellheim at hun klart ser at NMBU må fokusere på å øke antallet doktorgrader, antall studiepoeng og økt gjennomstrømning.
— Nedgang i bevilgningene viser at dette har økonomiske konsekvenser. Tiltak for å øke disse tallene vil få prioritet, og rektor vil presisere for fakultetene at dette har høy prioritet fremover, skriver hun i saksframlegget.
— Allerede intern uro
Signe Kroken, hovedtillitsvalgt i NTL, sier til Khrono at de er svært bekymret, og det samme er mange ansatte ved NMBU.
— Det er enorme summer som skal kuttes på svært kort tid. Dette blir en tøff utfordring. Hvis NMBU må kutte så mye som det signaliseres vil mange ansatte bli rammet. Allerede er det intern uro, sier Kroken.
— Store kutt er uheldig og vil svekke universitetets evne til å løse samfunnsoppdraget. Vi er redd vi mister kompetanse og at viktige fagmiljø utvannes, sier Kroken
Hun legger til at situasjonen er vanskelig, og at de så utfordringene komme allerede for et par år siden.
— I lengre tid har vi i NTL anbefalt ansettelsesstopp. Det har ikke skjedd. Og summene som må kuttes har variert veldig i størrelse det siste året, sier kroken og fortsetter:
— I fortsettelsen krever NTL gode prosesser der medbestemmelsen ivaretas. Vi opplever at denne økonomiske situasjonen har kommet som en overraskelse på ledelsen. De siste årene har universitetet blitt mer og mer topptungt. Det har vært en jevn økning i antall ledere.
Og hun poengterer også at dersom situasjonen fører til nedbemanning minner hun om at en lederlønn tilsvarer om lag to operative ansatte.
Endringslogg
7. november 2024, kl. 22.45: Lagt inn kommentarer fra hovedtillitsvalgt for NTL.
7. november 2024, kl. 15.45: Lagt inn kommentarer fra hovedtillitsvalgt for Akademikerne.
Nyeste artikler
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk