statsbudsjett

Etterlyser lekkasje og gode nyheter for lærerutdanning

Vi må bare få den milliarden, sier OsloMet-rektor Curt Rice om fullfinansiering av femårig lærerutdanning.

OsloMet utdanner 14 prosent av landets lærere, og mener de trenger 50 millioner ekstra i året for å kunne gi et godt studietilbud gjennom fem år.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNU har allerede fått vite at det kommer penger til samlet campusutbygging i Trondheim. Men flere lekkasjer fra statsbudsjettet, som blir lagt frem 7. oktober, har ikke kommet. Det bekymrer OsloMet-rektor Curt Rice.

«Var det gode nyheter, hadde det kommet en lekkasje. Skal prøve å berolige meg med at regjeringa har lovet gang på gang at studieplassene kommer», skrev Rice på Twitter tidligere i uken.

Det handler om penger til fullfinansiering av femårig lærerutdanning. De to tidligere statsrådene Iselin Nybø og Torbjørn Røe Isaksen har begge sagt at pengene skal komme i 2021.

— Det er for så vidt greit, siden 2021 er første gang studentene går i gang med femte studieår. Men da må pengene komme, sier Rice til Khrono.

Uroet over statsrådsvar

Universitets- og høgskolerådet (UHR) mener det trengs en milliard kroner for å få på plass en god, femårig lærerutdanning. Institusjonene selv melder, som Khrono tidligere har skrevet, om behov for mellom 350 og 400 millioner. Høsten 2019 skrev 13 rektorer brev til daværende forsknings- og høgere utdanningsminister Iselin Nybø og ba om penger.

«Fasiten kommer 7.oktober, kjære rektorer», skriver nåværende forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim i svar til Rice og Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, som er rektor ved Høgskolen i Østfold, etterfulgt av et smilefjes.

Svaret uroer Rice.

— Hva man skal lekke er selvsagt en politisk vurdering. Men vi har en mindretallsregjering, og 2021 er valgår. Jeg ville tenkt at dersom man først skal satse en milliard så har man lyst til å få det ut, sier han.

Kan føre til færre studenter

— Hvilke konsekvenser får det dersom lærerutdanningen ikke blir fullfinansiert?

— Da må vi ta en annen tilnærming. Kanskje må vi ta opp studenter annethvert år, eller kanskje vi må ta opp færre. Vi kan ikke levere like mange ferdige kandidater uten at vi får økte økonomiske rammer, og dette kommer til å ha store konsekvenser nasjonalt, sier Rice.

— Vi må bare få den milliarden.

OsloMet har tidligere spilt inn at universitetet vil få en kostnad på om lag femti millioner ekstra i året knyttet til femårig lærerutdanning. I denne summen er det ekstra studieplasser, kostnader knyttet til praksis og merkostnader knyttet til økte krav til kompetanse for de ansatte.

Powered by Labrador CMS