australia

Fagforening regnet ut at ansatte ved universitetene har fått 600 millioner for lite

Sterke straffer, inkludert fengsel, er nødvendig for å forebygge «lønnstyveri», heter det i rapport fra den største australske fagforeningen.

Universitetet i Sydney og 18 andre australske universiteter er omtalt i den avslørende rapporten fra fagforeningen.

Australske universiteter har underbetalt ansatte med totalt 83 millioner australske dollar siden 2020, ifølge en analyse gjennomført av den største akademiske fagforeningen i landet, National Tertiary Education Union.

Omregnet i norske kroner er dette ganske nøyaktig 600 millioner kroner etter dagens kurs.

Ifølge National Tertiary Education Union (NTEU) er det reelle tallet sannsynligvis høyere, skriver Times Higher Education (THE).

— Grådige selskaper

Analysen og rapporten som fagforeningen har utarbeidet, skal bevise at det har vært et systematisk «lønnstyveri» ved australske universiteter i flere år. Ansatte blir plassert på feil lønnstrinn, har dårligere kontrakter enn det de egentlig har krav på, og er lenger i midlertidige stillinger enn det loven tillater.

— De offentlige universitetene drives som grådige selskaper uten respekt for å betale hardtarbeidende ansatte, sier fagforeningspresident Alison Barnes.

Rapporten avdekker 30 ulike hendelser med flere «følgehendelser». I alt skal 19 offentlige universiteter være involverte.

Spriket i hvor mye penger som er påstått holdt tilbake, varierer fra universitet til universitet. Mens ett universitet er beskyldt for å snyte sine ansatte for 17.000 australske dollar, blir et annet beskyldt for å holde tilbake hele 32 millioner australske dollar.

Ubetalt overtid

Universitetene anklages først og fremst for å gi de ansatte dårligere arbeidskontrakter enn de har krav på. Ubetalt overtid trekkes også fram som et stort problem, mens undervisningsarbeid ofte blir feilklassifisert som lavere betalt arbeid, skriver THE.

Mange midlertidige stillinger og kortvarige engasjement trekkes fram som hovedårsakene til utfordringene, og fagforeninger over hele landet ber nå om at det gjøres hurtige og kraftige tiltak for å opprette flere faste stillinger på de offentlige universitetene.

De krever også at myndighetene kriminaliserer såkalt lønnstyveri på nasjonalt nivå.

Sterke straffer, inkludert fengsel, er nødvendig for å forebygge dette, heter det i rapporten fra NTEU. Dette er noe myndighetene har vurdert før, og som flere ganger har blitt foreslått innført.

— Nå må dette skje, slår fagforeningsleder Alison Barnes fast.

Powered by Labrador CMS