SPIONASJE

Fikk forsknings­midler fra Norge — mistenkt for russisk spionasje

Han fikk norske forskningskroner, og han besøkte Norge for å delta på en forskningskonferanse. Nå er han arrestert i Estland mistenkt for spionasje for Russland. 

Viacheslav Morozov, tidligere professor ved Universitetet i Tartu, på Russlandkonferansen i Oslo i regi av Nupi.
Publisert Oppdatert

Den estiske sikkerhetstjenesten har arrestert Viacheslav Morozov etter en etterforskning, melder flere internasjonale medier.

Morozov er av russisk nasjonalitet og har siden 2010 vært professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Tartu i Estland. Han er mistenkt for å ha deltatt i etterretningsaktivitet. Ifølge estiske Postimees er han varetektsfengslet for to måneder. 

Gjennom et internasjonalt forskningsprosjekt har Morozov også vært i Norge. Han samarbeidet med Nupi i et prosjekt som studerte russisk utenrikspolitikk etter krisen i Ukraina. Han besøkte Norge i november 2023 for å delta på Nupis Russlandskonferanse i Oslo. Der deltok også utenriksminister Espen Barth Eide. 

Julie Wilhelmsen er seniorforsker ved Nupi. Hun bekrefter ovenfor TV 2 at Morozov har tatt del i prosjektet. 

— Vi ble informert om saken av universitetet i Tartu i dag, ettersom de er partner i et av våre forskningsprosjekter. Vi har imidlertid ikke annen informasjon om saken enn det som har kommet frem i media i dag, skriver Wilhelmsen i en tekstmelding til TV 2.

Ifølge en nettside eid av det estiske Kunnskapsdepartementet har Morozov fått i underkant av 65.000 euro fra Forskningsrådet til et prosjekt om konfliktdynamikk og russisk utenrikspolitikk etter annekteringen av Krim. 

 — Vi ble gjort oppmerksom på denne saken i går kveld og har foreløpig ikke annen informasjon enn det som kommer frem i media. Vi undersøker saken og har dialog med Nupi og andre relevante aktører, sier Benedicte Løseth, områdedirektør for Forskningssystemet og internasjonalisering i Forskningsrådet. 

— Vi kan bekrefte at Forskningsrådet finansierer prosjektet «When every act is war: Post-Crimea conflict dyamics and Russian foreign policy», som startet opp i 2020 og varer til 2024. Prosjektet, der Nupi er prosjektleder, har en total ramme på 7,1 millioner kroner. Forskningsrådets kontrakt er med Nupi, og det er Nupi som har ansvar for å følge opp samarbeidspartnere i prosjektet, sier Løseth.

Professoren har vært i politiets varetekt siden 3. januar. Margo Palloson, som er generaldirektør i estisk sikkerhetstjeneste, uttaler at Mozorov ble rekruttert som spion av russiske sikkerhetstjenester for flere år siden, og har vært lønnet av dem siden. Det skriver ABC News. Angivelig skal han ha hatt regelmessige møter med russisk etterretning i hjemlandet sitt. 

Universitetet i Tartu har avsluttet hans arbeidsforhold hos dem. Rektor Toomas Asser skriver i en uttalelse at han fordømmer handlinger som kan true sikkerheten til Estland.

— Det er forkastelig at en person som er mistenkt for å undergrave sikkerheten til landet vårt har jobbet i årevis ved universitetet, skriver Asser. 

Endringslogg. Saken er oppdatert 17. januar kl. 12:47 med sitater fra Forskningsrådet. 

Powered by Labrador CMS