forsker grand prix

Fire nye klare for finalen

Onsdag kveld var det delfinalister fra Tromsø og Bergen som konkurrerte om fire nye finaleplasser til Forsker Grand Prix.

Finalistene fra Tromsø: Raphaelle Descoteaux og Bente Johnsen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

56 forskertalenter i seks byer skal konkurrere om å nå finalen i Forsker Grand Prix førstkommende lørdag.

Vinneren i delfinalen i Tromsø var Raphaelle Descoteaux, og den andre som skal være med til finalen førstkommende lørdag i Trondheim er Bente Johnsen.

Vinneren i Bergen ble Tora Söderström Gaden fra Griegakademiet. Sammen med Gaden skal Ragnhild Gya dermed til finalen på lørdag.

Åtte finalister er nå klare for til lørdagens finale. De fire første ble kåret i Oslo og Stavanger tirsdag, mens de fire siste skal kåres i Kristiansand og Trondheim torsdag kveld.

Om deltakerne fra Tromsø

Raphaelle Descoteaux.

På hjemmesidene til UiT Norges arktiske universitet står det følgende om de to finaledeltakerne fra delfinalen i Tromsø:

Raphaelle Descoteaux: Marine babies in the Arctic

«I study the babies of animals that live on the ocean seafloor and how they contribute to the dispersal of species.»

Bente Johnsen: Kognitive endringer i Tromsøs befolkning over tid, og hva som har påvirket den

«Jeg forsker på kognisjon og demens. I første del av min doktorgrad har jeg konsentrert meg om kognisjonen i den friske befolkningen i Tromsø, og hva som har påvirket den. Nå er jeg i gang med andre del, nemlig å kartlegge av den delen av Tromsøs befolkning som har utviklet demens.»

Fakta

Finalistene til Forsker Grand Prix

  • Vinneren i delfinalen i Tromsø var Raphaelle Descoteaux, og den andre som skal være med til finalen førstkommende lørdag i Trondheim er Bente Johnsen.
  • Vinneren i Bergen ble Tora Söderström Gaden, fra Griegakademiet. Sammen med Gaden skal Ragnhild Gya til finalen på lørdag.
  • Fra Oslo gikk delfinalistene Arvid Nikolai Kildahl og Katrine Rolid, begge to fra Universitetet i Oslo (UiO) videre til finalen lørdag i Trondheim.
  • Fra Stavanger var det Ida Sjursø fra Læringsmiljøsenteret gikk av med seieren i regional finale i Forsker Grand Prix. Sammen med Marianne Bore Haarr, skal hun representere Stavanger-regionen i den nasjonale finalen
Fra delfinalen i Bergen 2020.

Om deltakerne fra Bergen

Dette heter det om finalistene fra Bergen på hjemmesidene til Universitetet i Bergen (UiB):

Tora Söderström Gaden, NORCE og Griegakademiets senter for musikkterapiforskning (GAMUT)

«Er utdannet musikkterapeut og forsker på musikkterapi. Musikkterapi handler om de ulike måtene musikk kan påvirke helsen vår. I prosjektet jeg er del av, undersøker vi hvordan musikkterapi påvirker båndet mellom premature nyfødte barn og deres foreldre, foreldrenes mentale helse og barnets generelle utvikling. Vi følger familier med premature over to år gjennom sykehusinnleggelse og overgangen til hjemmet. Forskningen gjennomføres i Norge, Polen, Israel, Colombia og Argentina. Nokså ulike land, men alle med ordninger som gjør at foreldre har mulighet til å være tilstede på sykehuset med barnet sitt og delta aktivt i pleie og omsorg, og dermed også i musikkterapien.»

Ragnhild Gya, Institutt for biovitenskap, Universitetet i Bergen

«Klimaendringene gjør at fjellet blir varmere. Da vil noen av de varmekjære lavlandsplantene klatre oppover fjellet. Det ser vi allerede nå: Tregrensen flytter seg oppover, og mange av setrene gror igjen med trær og busker. Men hva synes fjellplantene om sine nye naboer? For å finne svaret, har jeg flyttet lavlandsplanter opp til fjellplantene. Jeg følger nøye med på hvordan fjellplantene reagerer på dem. Hver sommer reiser jeg rundt til fire flotte fjellområder på Vestlandet, mellom Vikafjellet og Hemsedalsfjellet, for å høre hvordan plantene har det. Gjennom min forskning prøver vi å finne ut av hvordan fjellplantene reagerer på lavlandsplantene – og om ulike lavlandplanter har ulik effekt på fjellplantene. På den måten kan vi se hvordan den flotte norske fjellheimen kommer til å se ut, og fungere, i fremtiden.»

En del av forskningsdagene

Forskningsdagene arrangeres fra 16. - 27. september. Forsker Grand Prix er et av de viktige arrangementene under disse dagene.

Årets delfinaler i Forsker Grand Prix arrangeres i Tromsø, Trondheim, Oslo, Kristiansand, Stavanger og Bergen. Den store finalen arrangeres i Trondheim.

Forskningsdagene hentet Forsker Grand Prix-konseptet til Norge i 2010, og forskningsmiljøene i Bergen, Trondheim og Stavanger var med fra starten. Siden har både Oslo, Tromsø og forskningsmiljøene i Agder og Telemark deltatt.

Finale i Trondheim

Felles for alle deltakerne er at de er godt i gang i arbeidet med doktorgraden sin, men har ennå ikke disputert. Hver deltaker forbereder to presentasjoner på fire minutters lengde av sitt eget forskningsprosjekt.

Fakta

Årets showdatoer

De to beste fra hver delfinale går videre til den nasjonale finalen som i grand prix-ånd holdes i fjorårets vinners studieby. I år er det Trondheim, og datoen er lørdag 26. september.

Følg delfinaler og finale direkte

Alle delfinaler og finaler streames.

Onsdag 23. september skal delfinalistene i Bergen og i Tromsø til pers.

Streamen vil bli publisert her.

I tillegg skal delfinalistene i Tromsø konkurrere onsdag kveld.

Torsdag er de siste delfinalene. Da er det delfinalene i Trondheim og i Kristiansand som arrangeres.

Her kan du følge deltakerne i Trondheim, og her kan du se deltakerne i Agder konkurrere.

Her kan du se finalen lørdag 26. september.

Powered by Labrador CMS