NMBU

Flere utsettelser i rektorprosessen i Ås

Søknadsfristen til rektorstillingen ved NMBU er utsatt to ganger.

Styreleder ved NMBU Siri Hatlen har to ganger utsatt søknadsfristen til rektorstillingen ved NMBU.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert.)

Først var søknadsfristen 1. mars. den ble deretter utsatt til 3. mars. Og i går 3. mars bestemte styret å utsette søknadsfristen til 6. april.

Styreleder Siri Hatlen forklarer kort i en e-post til Khrono:

«I forbindelse med ansettelse av rektor for NMBU har universitetsstyrets arbeidsutvalg valgt å forlenge søknadsfristen. Arbeidsutvalget ser at det er behov for mer tid til å gjennomføre rekrutteringsprosessen. Søknadsfristen er forlenget til 6.april».

I tillegg svarer Hatlen på e-post til Khrono:

— Universitetsstyret la i utgangspunktet opp til en ganske stram timeplan, og i en tid med mye covid-19-restriksjoner og færre fysiske møtepunkter tar det meste lenger tid. Vi har ønsket å legge best mulig til rette for at også aktuelle eksterne kandidater skal gis mulighet til å søke stillingen som rektor ved NMBU, og styreutvalget ble derfor enige om å forlenge fristen til over påske, legger styreleder Hatlen til.

Den nye rektoren skal være på plass fra 1. august, og dermed begynner universitetet å få knapp tid til å gjennomføre rekrutteringsarbeidet av de øvrige lederne i etterkant av søknadsfristen.

Tillitsvalgte får ikke være med

Saken om rektorprosess ved NMBU ble behandlet på et IDF-møte (informasjons-, drøfting- og forhandlingsmøte) onsdag.

De tillitsvalgtes organisasjoner ønsket representasjon i arbeidsgruppen som skal jobbe med rekrutteringen, men fikk tommel ned fra ledelsen.

Begrunnelsen er at ansatte er mer enn godt nok representert i arbeidsgruppen gjennom ansattrepresentanter fra styret.

— Jeg skjønner ikke hvorfor ikke de kan slippe til de tillitsvalgte i dette arbeidet, sier Signe Kroken, hovedtillitsvalgt for NTL til Khrono.

— Jeg mener argumentasjonen vi møter fra universitetsstyret ikke er god nok, og er vi er på ingen måte fornøyd med at vi ikke får slippe til, legger Kroken til.

Baardsen: — Helt uproblematisk

Nåværende rektor ved NMBU, Sjur Baardsen, har tidligere sagt til Khrono at han søker om fornyet engasjement som rektor for NMBU, og bekrefter at han søker også nå.

Baardsen har vært rektor de siste to årene, han overtok etter Mari Sundli Tveit, da hun begynte hos NHO to år før hennes periode gikk ut. Sent i høst ble det klart at Tveit gikk derfra til jobben som toppleder i Forskningsrådet.

Baardsen skriver i en kommentar til Khrono om utsettelsene at for ham er dette helt uproblematisk.

— Du må spørre de som styrer prosess om årsaker. Jeg antar at de gjør det for å få flere kandidater, og det synes jeg er bra. NMBU først!

Forrige gang stillingen var lyst ut, i 2019, var det 11 søkere og seks av dem interne. I 2017, da Mari Sundli Tveit ble ansatt i sin andre periode, var det kun to søkere. Også den gangen ble søknadsfristen utsatt.

Baardsen legger til:

— Det er jo ofte et problem med for få kandidater til rektorstillinger. Skulle jeg bli bedt om å fortsette, noe jeg selvfølgelig håper på, så ønsker jeg rett og slett at det skjer som resultat av en konkurranse med flere andre gode søkere. Det gir legitimitet, og det sikrer kvalitet, understreker han.

Gikk for ansatt rektor

Denne våren har styret ved NMBU hatt en prosess for å bestemme om de fortsatt skal ha ansatt rektor. Og med et solid flertall var det det som ble vedtatt.

Sittende rektor sa på et tidlig tidspunkt i høst at han ville fortsette uavhengig av rekrutteringsform, altså valgt eller ansatt rektor.

— Jeg vil gjerne få fortsette og utvikle det arbeidet jeg er i gang med som rektor, sier Baardsen, som legger til at han, i all beskjedenhet, må kunne si at det å fortsette ikke er noe han mener bare handler om seg selv, men at han oppriktig mener det ville være det beste for NMBU også med kontinuitet i toppen, i kjølvannet av den krevende fasen man nå er gjennom, sa Baardsen til Khrono høsten 2020.

Endringslogg

4. mars 2020 kl. 14.49: Oppdatert med fersk kommentar fra rektor Sjur Baardsen.

4. mars 2020, kl. 14.40: Oppdatert med kommentar fra tillitsvalgt.

Powered by Labrador CMS