Student

Flykter nordover på grunn av den høye strømprisen

Student Linda Iren Jensen fra Hønefoss kaller seg strømflyktning. Hun drar til Narvik for å studere og slippe de skyhøye strømprisene i Sør-Norge.

Linda Iren Jensen er i disse dager på ferie i Narvik-traktene.
Publisert Oppdatert

– Den høye strømprisen er utslagsgivende for at jeg flytter nordover, sier Linda Iren Jensen til Khrono.

Den 9. august drar 49-åringen til UiT i Narvik for å utdanne seg til sykepleier etter mange år som hjelpepleier. Da sier hun farvel til familie og venner, som alle holder til på Østlandet. Datteren blir med og skal bo sammen med henne.

– Jeg hadde en vond klump i magen hele vårparten når jeg så hvor høy strømprisen var. Jeg søkte om å ta samme utdanning i Drammen og Gjøvik også, men der ville jeg ikke hatt råd til å være student, forteller Jensen, som tirsdag tok over leiligheten i Ballangen.

Jensen er ikke den eneste som fulgt ekstra godt med på strømprisene. Gjennom sommeren har strømprisene steget til nye rekorder lengst sør i Norge. Mens strømprisen i skrivende stund ligger på 1,71 øre/kWt i Narvik, er den i Hønefoss 293,91 øre/kWt, ifølge Nord Pool.

— Får heller bruke FaceTime

Jensen priser seg lykkelig over at det var en mild vinter på Hønefoss. Den største strømregningen kom på 3000 kroner. Det er varmepumpe i leiligheten, som kun varmer opp første etasje i det trekkfulle huset hun har bodd i fram til nå. Til jul kjøpte hun et varmeteppe til datteren fordi hun frøs.

Vaskemaskinen har kun gått på kveldstid, og de har utsatt å vaske klær i opp mot 14 dager.

Helt uten tilknytning til Narvik er Jensen ikke. Eksmannen var opprinnelig fra byen og de har feriert mye der før det ble slutt for noen år siden. I ferien har hun bodd hos sin svigerinne i Narvik. Hun er svært begeistret for Nord-Norge og har drømt om å bo der.

– Det var den høye strømprisen som ga meg sparket til å flytte nordover. Hadde den vært lavere sørpå, ville jeg kanskje ikke turt å ta dette valget. Jeg er en strømflyktning.

– Blir det ikke like dyrt for deg å bo i Nord-Norge siden du må punge ut for flybilletter hver gang du skal besøke venner og familie sørpå?

– Med studiestøtte og kun håndbagasje koster flybillettene totalt 600–700 kroner fram og tilbake. Jeg vil ikke reise ofte og skal konsentrere meg om studiene. Vi får heller bruke FaceTime, det blir ikke helt det samme, men det hjelper.

NSO: Viser presset

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Maika Godal Dam, mener Linda Iren Jensen er et godt eksempel på hvor presset studentenes økonomi er.

– Vi ser at strømpriser, matvarepriser og prisene generelt i samfunnet går opp samtidig som studiestøtten ikke øker i takt med prisstigningen i samfunnet. Vi kan komme til å se flere tilfeller av studenter som ikke har råd til å studere der de vil, og det er heller ikke alle som kan flytte dit det er billigere å leve. Vi er opptatt av at det skal være mulig å studere alle stedene der det er studieplasser, sier Dam til Khrono.

Maika Godal Dam mener denne saken viser hvor presset studentene økonomi er.

NSO-lederen ønsker helst en økning i studiestøtten for å bøte på studentenes økende strømutgifter, men:

– Hvis vi ser at situasjonen fra i fjor høst og vinter gjentar seg i år, samtidig som studiestøtten forblir på samme, lave nivå, forventer vi at studentene er en del av den strømløsningen vi ser i dag. Og da er det viktig at det blir gitt til studentene som et stipend, og ikke som lån.

— Best å studere i nord

Etter 25 år som hjelpepleier er det mye å sette seg inn i for en fersk sykepleierstudent. På ferien har hun vært så vidt innom campusen for å sjekke hvor den lå. Når hun kommer flyttende neste uke, skal hun innom UiT i Narvik for råd og veiledning.

Dagens regjering står ikke høyt i kurs hos strømflyktningen. Hun er fortvilt over både høye strømpriser og drivstoffutgifter. Heldigvis kan hun ta buss til campusen. Høyres forslag om å gi mer lån til studentene for å avhjelpe situasjonen, misliker hun kraftig. Studentene har høye nok studielån fra før, mener hun.

– Det er sjokkerende hvor dyrt det er blitt. Regjeringen gjør ikke en skitt. Da er det best å studere i Nord-Norge.

Vil avbryte ferien

Den pågående strømkrisen har gjort at både Høyre, Venstre, KrF, SV, Rødt og Frp ønsker å avbryte Stortingets sommerferie for å få på plass ny strømstøtte. I utgangspunktet åpner Stortinget 1. oktober, men Stortingets presidentskap skal mandag avgjøre om stortingsrepresentantene skal møtes før den tid for å takle de økende strømprisene.

Regjeringen jobber på sin side på høygir med ulike forslag for å dempe strømkrisen. Blant mulige tiltak er nye krav til magasinfylling og eksportrestriksjoner, får NTB opplyst i Olje- og energidepartementet.

En hardt presset statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa onsdag at regjeringen også vurderer mulige støtteordninger for næringslivet.

– Uaktuelt med student-strømstøtte

Kunnskapsdepartementet opplyser til Khrono at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å vurdere ekstra støtteordninger for studenter.

Utover dette har den politiske ledelsen ingen kommentar til saken, opplyser departementet.

I vinter fikk studentene strømstøtte i form av en engangsutbetaling på 3000 kroner. Det kom i tillegg til regjeringens kompensasjonsordning for høye strømpriser som alle norske husholdninger fikk.

(Oppdatert 04.08.2022 kl 09.40 med at også KrF ønsker hasteinnkallelse av Stortinget)

Powered by Labrador CMS