Krisepakke

Studenter får strøm-stipend i ny krisepakke

3000 kroner i strømstipend til studentene. Og det kommer også mer penger til forbyggende tiltak for psykisk studenthelse.

100 prosent strømstipend til studentene, her representert ved tidlgiere studenter ved Høgskulen på Vestlandet Sogndal.
Publisert

Regjeringen gir 3.000 kroner som stipend til studenter i ny krisepakke.

– Nå kan vi senke skuldrene, sier lederen i Norsk studentorganisasjon, Tuva Todnem Lund til NTB.

Fredag ble regjeringspartiene og SV enige om en ny krisepakke for strøm- og koronatiltak. Først sa regjeringen nei til strømstøtte for studenter, så ble det foreslått et lån.

Nå får studentene støtte på 3.000 kroner som stipend.

NSO-leder Tuva Todnem Lund senker skuldrene for høye strømpriser etter fredagens krisepakke.

– Dette er en skikkelig gladnyhet. Det hjelper mange studenter som har vært bekymret for den byrden ved det ekstra lånet, sier leder Tuva Todnem Lund i Norsk studentorganisasjon (NSO) til NTB.

Hun understreker at det nå er viktig at støtten gis ut til studentene så raskt som mulig.

Foreslo lån først

Regjeringens opprinnelige forslag var på 40 prosent stipend, resten lån. SV er fornøyd med at forhandlingene førte til fullt stipend for studentene.

– Studentene er hardt rammet av både høye strømpriser og koronanedstengte deltidsjobber, uten å få dagpenger. Nå kan alle studenter med strømutgifter få 3.000 kroner på konto, uten mer gjeld. Det kan bety mye i en trang studentøkonomi, sier stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV).

SV har forhandlet inn 302 millioner kroner mer til studentene i krisehjelp. Det inkluderer 20 millioner mer til tiltak for psykisk helse for studentene, som også kan gå til studentfrivilligheten, opplyser Øvstegård.

Ap er også fornøyd

Også Arbeiderpartiets utdanningspolitisk talsperson, Elise Waagen er fornøyd.

— Mange studenter har det tøft økonomisk til vanlig, og høye strømpriser og deltidsjobber som i flere runder har vært rammet av pandemi gjør situasjonen verre. En ordning med strømstøtte til studenter er helt nødvendig. Jeg er glad for at ordningen nå er styrket slik at studentene får 100 prosent stipend, sier hun i melding til Khrono.

— Studentene har vært klare i sin tale. Studentorganisasjonene har samlet seg om et felles krav om at støtten bør gis som stipend. Tydelige studentrøster har blitt hørt, og jeg er sikker på at dette er penger som kommer til å komme godt med for mange studenter som allerede har en stram økonomi.

Psykisk helsearbeid

— I tillegg til økt strømstøtte settes det av en betydelig sum til forebyggende psykisk helsearbeid for studenter. Vi vet at mange studenter har hatt det tøft gjennom pandemien. Å styrke dette arbeidet er viktig for å hindre at flere opplever ensomhet og psykiske plager, sier Aps Elise Waagen.

Powered by Labrador CMS